Рекламата – по-ефективна при по-неразвитите пазари

Повечето рекламни кампании в световен мащаб не оказват ефект върху потребителите, смятат експерти. Но в развиващите се страни рекламата е значително по-ефективна, отколкото в развитите, съобщава http://www.gazeta.ru.

По данни на Световния център за изследване на рекламата (World Advertising Research Center, WARC), повече от половината разходи за рекламни кампании не носят необходимия ефект – рекламата не оказва никакво въздействие върху купувачите. В резултат на това рекламодателите губят от 45 % от рекламните вложения в сегмента продажби на стоки и услуги за фирми до 65 % при реклама, предназначена за крайни потребители. А в същото време повечето рекламодатели (75%) са убедени в по-голямата ефективност на краткосрочните, фокусирани кампании, отколкото в трайното налагане на бренда. А само 55 % от рекламодателите проследяват резултатите от рекламната си дейност.

Като цяло най-големи загуби от неудачна реклама понасят компаниите в страните с развита икономика – в САЩ, Великобритания, Австралия и в страните от Евросъюза. Развиващите се страни, такива като Индия и Китай, губят значително по-малко средства от своите рекламни кампании. До тези данни WARC достига след анкета между 3000 специалисти по рекламата за ефективността на различните маркетингови инструменти.

Загубите за рекламодателите не могат да бъдат точно изчислени, тъй като рекламните фирми не разкриват данни за рекламните бюджети. Но по оценка на OMD Media Direction, през 2007 г. най-големият рекламодател на руския пазар Procter & Gamble вероятно е загубила около $ 200 млн., следвана от L’Oreal ($143–150 млн.) и «Вымпел» ($108–115 млн.). Но изглежда рекламодателите и не търсят точна оценка за ефективността на рекламните си разходи, важно е продажбите да се увеличават, а компаниите просто трябва да им напомнят за съществуването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *