Рекламите във Facebook стават скъпи за средното съсловие

Рекламното пространство във Facebook става все по-оскъдно и по-скъпо. Малките и средните предприятия все по-често не могат да си позволят лукса да пускат обяви във Facebook, а много от тях смятат, че рекламата в социалната мрежа така или иначе не си струва, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Когато през миналия месецFacebook представи своите най-нови тримесечни данни, стана ясно, че дисплейната реклама е средно със 123% по-скъпа в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Рекламните импресии, т.е. броят на рекламите, които са били видени на страниците на Facebook, намаляват с 25 на сто, докато приходите от продажби на реклами нарастват с около 67% до 2,68 млрд. долара, заявиха от компанията.

Facebook обяснява, че рекламодателите постигат добри резултати с рекламите си. „Цената на една реклама е обвързана със стойността, която се получава като резултат от нея“, казва Дейв Уенър, главен финансов директор на Facebook. „Ние продължаваме да работим, за да подобрим това рекламно пространство и да ангажираме по-добре публиката“.

Някои собственици на малки предприятия обаче виждат това развитие по по-малко позитивен начин. Скокът на цените е „добре за данните за продажбите на Facebook, но недостъпен за малкия бизнес с ограничен бюджет за реклама“, казва Нейтън Латка, главен изпълнителен директор на Heyo.com. Неговата компания предлага приложения, с които други компании могат да създават обяви за Facebook.

За някои може наистина да е вярно, че рекламите във Facebook са станали по-ценни, но много малки и средни предприятия са в неизгодно положение, тъй като те нямат нито финансови, нито човешки ресурси, за да развиват успешна социална медийна кампания, а впоследствие и да се грижат за нея и да я подобряват.

През 2010 г. предприемачът Том Бурожи започва да купува рекламно пространство в най-десния край на страницата на Facebook, за да насърчи продажбите на своите слушалки iHeadBones. През 2012 г. той е харчил по 50 долара на месец за рекламите. Той експериментира с различни текстове и подбира онези от тях, които са доставили най-много кликвания.

Той поръчал рекламите да се появяват на страниците на Facebook на хората, които са посочили, че с удоволствие правят джогинг и пешеходен туризъм – целева група, която е също толкова привлекателна за производители на спортни стоки, както и за производителите на портативни джаджи. През 2013 г. „цената на клик“ на рекламите му се е увеличила четири пъти до два долара, показват сметките му. Обемът на рекламните импресии, кликвания и продажби от Facebook потребители обаче спада с 60, 50 и съответно 75 на сто, казва той.

През септември миналата година той пуска последната си реклама за Facebook. Въпреки това той продължава да рекламира в Google, за чиито услуги той плаща 325 долара на месец. „Потребителите, които идват от Google, генерират значително повече приходи“, казва то

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *