Рекламният пазар се свива с 8.5% тази година

Рекламата в световен мащаб ще отчете 8.5% спад пред 2009 г. Предварителните прогнози на медийната агенция ZenithOptimedia бяха за 6.9% понижение. Според компанията леко възстановяване на пазара се очаква да започне през 2010 г., когато ще бъде отчетен ръст в рамките на 1.6%.
Интернет е единствената медия, която през тази година ще отчете ръст в рекламите от 10.1%. С това делът му ще достигне 15.1% от всички разходи за реклама до 2011 г. при 10.5% през миналата година. Рекламодателите обясняват предпочитанията си към онлайн средата с това, че тя дава повече гъвкавост на марките и възможност за следене на реакциите на потребителите. Условия, които са изключително важни за бизнеса при настъпилото свиване на потреблението.
Основна роля за ръста на интернет рекламирането се очаква да имат платените резултати при търсене. Според прогнозите на Zenith рекламите в търсачките ще скочат с 20% през тази година. По-скромен ще е ръстът при традиционните банери – 3%, и при обявите – едва 1.8%.

Разходите за реклама в печатните издания се очаква да се свият с 14.7% през тази година. Още по-тежки времена предрича агенцията за списанията, чиито рекламодатели са основно от бизнеса с луксозни стоки. Телевизионната, кинорекламата и външната реклама ще отбележат по-малък спад в сравнение с общия пазар.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *