Рекорден брой фирми искат да санират жилища в България

Рекорден брой кандидати искат да обновяват блокове по европрограмата „Регионално развитие“. До крайния срок за кандидатстване, който беше вчера, 91 фирми са подали оферти за обновяването на около 180 сгради в 36 града на обща стойност 47 млн. лв, съобщиха от регионалното министерство.

Строително-монтажните работи по сградите, които ще се финансират в рамките на проекта, включват подобряване на енергийните характеристики на сградните ограждащи конструкции и елементи чрез обновяване с високотехнологични топлоизолационни системи; повишаване на ефективностите на системите за отопление, вентилация и охлаждане в сградите и на системите за горещо водоснабдяване; повишаване ефективностите на системите за управление на топлоподаване и регулиране на топлината в сградите.

В края на април в столицата стартираха дейности по първите две сгради, които се обновяват по проекта. Дейностите включват топлинно изолиране на външните стени; подмяна на дограмата с лоши топлотехнически характеристики; топлинно изолиране на покрив, под и на тръбна мрежа за горещо водоснабдяване. Срокът за изпълнение и на двете сгради е 120 дни. Общата стойност на договора за СМР е 250 192.48 лв.

Изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове“ се финансира с общо 50,1 млн. лв.по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. До приключването му в края на 2015 г. се предвижда да бъдат обновени минимум 180 многофамилни жилищни сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *