Рекорден дълг по кредитните карти в САЩ

Все повече американски семейства са в затруднение – цените на недвижимите имоти падат, цената на бензина в САЩ е рекордно висока, а общото поскъпване е над четири процента – пише от Вашингтон автор на FAZ. Брутното увеличение на работните заплати в много случаи се изяжда от бързото обезценяване на парите.
Изходът, който все повече американци избират, за да ограничат по възможност понижението на жизнения си стандарт, вероятно ги води още по-надолу във финансовата бездна. Те плащат сметките си с кредитни карти и така трупат още по-висока планина дълг.
По данни на американската Федерална резервна система, американците имат дългове от общо 951,7 милиарда долара по кредитните си карти, 8.2% повече отколкото преди една година, най-голямата някога регистрирана сума.
Лесно е да се разбере връзката между имотната криза и ръста на дълговете по кредитните карти. По време на бума на недвижимите имоти, много собственици са теглили кредити срещу нарасналата стойност на своите жилища – т.нар. „home equity loans“. По този начин те са финансирали част от своята консумация. Междувременно цените на жилищата паднаха и банките станаха много по-резервирани в отпускането на кредити срещу недвижим имот. Сега много потребители се облягат на кредитните си карти и с тях заплащат не само напълнения на бензиностанцията резервоар гориво, но и сметките при лекаря, дори месечните си вноски по ипотеката.
„Това не е чудно. Много потребители са изправени с гръб до стената, тъй като животът става все по-скъп“ – казва представител на Центъра за Американски Прогрес, лява аналитична група със седалище Вашингтон. Той изтъква, че ръстът в цената на бензина през изминалите 12 месеца е над 26%. Сега един галон бензин струва $3.5 (около 1.13 лв./литър), никога не е било толкова скъпо в САЩ.
Опасността, която носят задълженията по кредитните карти не се изчерпва с тяхната лихва, често по-висока от другите потребителски кредити. Ползвателите на кредитни карти трябва да посрещат много допълнителни такси – например ако минималната месечна вноска бъде платена малко по-късно. Мнозина не са наясно и с по-високите разходи по кредитните карти, защото те са написани с много сложни изрази и с най-дребния шрифт под договорите за издаване на тези карти.
Във ФЕД за потребителите отговаря Сандра Браунщайн. Наскоро в едно изслушване за Конгреса тя посочи, че близо 75% от домакинствата в САЩ разполагат с поне една кредитна карта. В началото на осемдесетте години делът бе 43%. Сега кредитните карти са много по-разпространени сред бедните семейства, отколкото преди четвърт век. Делът на притежателите на кредитни карти, които попадат сред най-бедната една пета от гражданите на САЩ, вече достига 37%.
Едновременно с това договорите по кредитните карти са станали далеч по-сложни, обяснява Браунщайн. Например вече не само е възможно да се плаща с нея и да се теглят пари от паричен автомат – сега задълженията от една кредитна карта могат да се прехвърлят на друга. Различните транзакции обаче се облагат с различни и допълнителни такси и улесненията за ползвателя се обръщат в скъпо струващи уловки.
Във връзка с горното, ФЕД прави серия предложения за повишаване прозрачността в бизнеса с кредитни карти, за да бъдат предпазени потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *