Рекорден за седмицата оборот на БФБ

В последната сесия за този месец инвеститорите на Българска фондова борса се активизираха и сключиха сделки на стойност от близо 5.7 млн. лева.

В основата на оборота застанаха пакетни прехвърляния с акциите на Първа инвестиционна банка, Химснаб България АД и Синтетика АД. Определено най-интересно днес беше развитието по позицията на Петрол АД. Акциите на дистрибутора на горива скочиха с 10.92% до ниво от 4.10 стотинки за брой, след като станаха ясни плановете на компанията да увеличи капитала си с още 50 млн. акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност от 5 лева. Значителни повишения регистрираме и при книжата на Трейс груп холд АД и Агрия Груп Холдинг АД, които скочиха съответно с 9.79% и 12.32%, а с ръстове между 2 и 6% завършват Зърнени Храни, Индустриален Холдинг България, Проучване и добив на нефт и газ, Еврохолд България и др.

Три от основните индекси приключиха деня на зелена територия, като най-висок ръст от 2% отбелязва индекса измерващ представянето на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT. Губещ се оказва основния индекс SOFIX, който отстъпва с 0.3%. На компенсаторния пазар и днес продължава търсенето на компенсаторни записи на цена от 50 стотинки за брой. На международните пазари отслабването на растежа на американската икономика през четвъртото тримесечие даде надежди на инвеститорите за повече стимулиращи мерки от централната банка на САЩ и американските акции започнаха деня с повишения.

24.02 – 28.02.2014

Родният пазар продължи възходящия си ход и тази седмица като всички основни измерители се покачиха умерено. Индексът на сините чипове SOFIX се намира на ниво от 596.20 пункта и е в подножието на психологическата граница от 600 пункта.

Макар че седмицата стартира доста мудно, в четвъртък регистрирахме покачване на активността на родните инвеститори. Емисията на Първа инвестиционна банка беше една от най-постоянно търгуваните през изминалите дни, но не отбеляза значителна промяна в цената си, а се консолидира около нивото от 3.90 лева за една акция. Химимпорт остава една от най-търсените компании, като обикновените и привилегированите акции на холдинга записват солидни ръстове от 4.37% и 5.7%.

Като цяло почти всички най-търгувани позиции през последните пет дни отбелязват покачвания, но по-впечатляващи ръстове можем да отбележим при М+С хидравлик, Елхим Искра АД, Трейс груп холд АД и Светлина АД. Сред малкото губещи тази седмица се нареждат Адванс Терафонд и Зърнени храни, които получиха лека негативна корекция. И двата вида компенсаторни записи продължават да се търгуват на ниво от 50 стотинки за брой, а земеделските бонове леко се повишиха до 56 стотинки.

Европейските инвеститори останаха колебливи, а основните индекси на Стария континент също не възприемат определена посока. На американските пазари, обаче, доверието расте, а основният индекс Стандарт енд Пуърс 500 записва нови рекордни равнища.

04.03 – 07.03.2014

Родните компании не показаха някакви изненади в отчетите си за последното тримесечие на миналата година и продължават да се движат по възходящия си тренд от началото на годината.

Очакванията на повечето анализатори са, че потенциалът за растеж на Българска фондова борса съвсем не е изчерпан и може да бъде подхранен от свежите средства, които постъпват на пазара от началото на годината. Март месец е традиционно слаб за основния индекс на родния пазар SOFIX, както показва статистиката. За последните 12 години средният спад на индекса през третия месец от годината е 2.8%, което донякъде охлажда ентусиазма за представянето му тази година. През тази седмица можем да очакваме извънредните общи събрания на акционерите на ТЕЦ Марица 3 АД-Димитровград, ИД Индустриален Фонд АД-София и Енергони АД-София. Утре Националният статистически институт ще предостави данни за цените на електрическата енергия и природния газ за индустрията и домакинствата за втората половина на миналата година.

В сряда ще получим поредица от доклади, които ще включват ключовите данни за брутния вътрешен продукт на страната за четвъртото тримесечие на миналата година и предварителни данни за БВП за цялата 2013 г. Ще видим също така и статистика за заетостта и отработените човекочасове и производителността на труда за последното тримесечие на миналата година. От Българска народна банка този четвъртък ще публикуват дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за миналия месец. На международните пазари, американските инвеститори успяха да се отърсят от не толкова силните макроикономически данни от началото на годината и ги придадоха на необичайно лошото време в САЩ тази зима. Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън също изрази увереност в силата на фундаменталните фактори за американската икономика и основният индекс Стандарт енд Пуърс 500 ще търси нови върхове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *