Рекорден китайския търговски излишък през юли благодарение на солиден ръст на износа

Търговският дефицит на Китай през юли изненада приятно финансовите пазари, разширявайки се до рекорден връх от 47,3 млрд. долара след излишък за 31,56 млрд. долара и при прогнози за свиване до 27,4 млрд. долара.

Основната причина за доста добрите данни беше солидният ръст на китайския износ през юли с 14,5% на годишна база след повишение със 7,2% през юни (и прогноза за доста по-скромно повишение от 7,0%) благодарение на силно търсене от САЩ, Европа и Югоизточна Азия. На месечна база китайският износ през юли регистрира ръст от 13,9%.

В същото време обаче китайският внос се понижи през юли с 1,6% на годишна база след повишение с 5,5% през юни и при прогнози за повишение с 2,6%, като на месечна база отчете повишение от 6,7% спрямо юни. Този изненадващ спад на вноса е знак, че вътрешното потребление и търсене в Китай остава слабо и може да окаже негативно влияние върху китайския икономически растеж. Понижението на вноса предполага, че китайските политици вероятно ще трябва да предприемат допълнителни стимулиращи мерки в подкрепа на вътрешната икономика на страната.

Рекордният търговски излишък и солидният ръст на износа оказват известна подкрепа на китайския фондов пазар на фона на продължаващия спад на глобалните капиталови борси с оглед геополитическите кризи около Украйна и в Близкия изток. Китайският индекс Shаnghai Composite се повишава с 0,19%, като е единственият, който се намира на „зелена“ територия. Японският индекс Nikkei се срива с близо 3%, южнокорейският индекс Kospi – с 1,14%, а австралийският индекс ASX200 пада с 1,34%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *