Рекорден спад при металите след

опасения за повишение на лихвите в САЩ

Златото и останалите метали регистрираха силен спад през вчерашния ден след данните за индекса на производствените цени в САЩ, който кара анализаторите да очакват повишение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Благородният метал загуби вчера 44.3 долара от стойността си до ниво от 562.50 долара за тройунция с доставка през юни.

По време на търговията си в Азия фючърсите на златото се понижиха с нови 10.4 долара, или 1.9%, до ниво от 552.90 долара за тройунция.

Рекордни загуби претърпяха и цените на останалите метали, като фючърсите на среброто с доставка през юли загубиха 1.44 долара от стойността си до ниво от 9.625 долара за тройунция, като по време на азиатската борсова сесия металът се понижи с нови 15 цента до ниво от 9.48 долара за тройунция.

Подобно бе положението и при останалите метали, като платината загуби цели 53 долара от стойността си до ниво от 1 118.5 долара за тройунция с доставка през юли, а паладият се понижи с 39 долара до ниво от 272.70 долара за тройунция с доставка през юни.

Силен спад отбеляза и цената на медта, завършила вчерашния ден с понижение от 23.3 цента до ниво от 3.0955 долара за паунд с доставка през юни.

Цената на петрола отбеляза трето поредно понижение през вчерашния ден, като фючърсите на суровината с доставка през юли завършиха деня с понижение от 1.8 долара до ниво от 68.56 долара за барел.

Загуба претърпя ценната суровина и по време на търговията й на азиатския пазар, като там суровия петрол се понижи с близо 40 цента до ниво от 68.18 долара за барел.

Спадът се предопределя до голяма степен от очакванията на анализаторите Федералния резерв да повиши лихвите на следващата си среща в края на юни.

Допълнителна причина за понижението при петрола бе занижената вчера от Международната енергийна агенция (IEA) прогноза за ръст на средното потребление на петрол през тази година с 10 000 барела на ден до 1.24 млн. барела на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *