Рекорден улов на паламуд

Морето завря от паламуд и по всичко личи, че риболовният сезон ще бъде много богат. „Толкова риба не помним да е имало от много години. Мрежите са препълнени. Където и да ги хвърлим – празно няма”, казват въодушевени рибари пред „Телеграф”.

 

Необичайното е, че този сезон паламудът се е появил цял месец по-рано. Обикновено вкусната риба излиза към плитчините в края на септември. Тогава се лови и т.нар. циганка, която представлява дребен паламуд.

Тази година, обаче, за огромна изненада на всички рибари първите пасажи дребен паламуд, наречен циганка, излезли по крайбрежието още в последната седмица на август, а в момента се лови истински голям паламуд. „Такъв феномен се случва рядко – хем да има изобилие от риба в морето, хем да се появи толкова рано. Трудно е да се обясни защо се случва”, казва 63-годишният бай Георги от Царево.

Старите рибари смятат, че рекордните количества паламуд се дължат на хамсията, която също е необичайно много този сезон. В момента на всяко хвърляне на мрежите се вадят по 150-200 кила паламуд, а понякога и повече. Най-много риба има около устието на река Ропотамо и между Резово и Маслен нос.

Допреди седмица паламудът се продаваше на пазара за 15-18 лв. за килограм, а търговците я изкупуваха от рибарите минимум за 10 лв. килото. Заради богатия улов цената падна на 8 лв., а търговците вече я продават на 12-13.

Най-много риба се чака в края на септември и началото на октомври и ако уловът се задържи на същите нива, то изкупните цени от лодките ще паднат до 4-5 лв, а в търговската мрежа паламудът ще се предлага за не повече от 7 лв.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *