Рекордна емисия дълг на БТК

„Българска телекомуникационна компания“ ЕАД подготвя емитирането на дълг на стойност 400 000 000 евро. Емисията ще бъде управлявана от Credit Suisse и руската VTB Capital, съобщиха от швейцарската банка.

Облигациите ще бъдат гарантирани като първостепенни задължения от телекомуникационната компания – т.е. ще се обслужват с предимство. Очаква се емисията да бъде предложена на Ирландската фондова борса между 14 и 15 ноември. Кога ще завърши предлагането и ще има реални сделки за облигациите, не се съобщава.

Падежът на облигациите е след пет години, а очакваният рейтинг на дълга е B1/BB. Освен Credit Suisse и инвестиционния фонд на Външнотърговската банка на Русия посредници за емисията са Barclays и Deutsche Bank, като предлагането ще се управлява съвместно с френската Societe Generale.

Това е най-голямата емисия дълг емитирана от българска компания до момента. Целта е рефинансиране на стари задължения на БТК.

През 2012 г. БТК беше закупена от обединение между основния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и инвестиционния фонд на руската BTБ – VTB Capital.

Компанията инвеститор „Вива Телеком България“ ЕАД придоби 93.99% от акциите на дружеството.

Сделката доведе до намаляване на общия дълг на БТК от 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на задължения, преобразуване в акции и отписване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *