Рекордна енергийна сделка

Австралия сключи рекордна сделка да доставя на китайския енергиен гигант PetroChina втечнен природен газ на стойност 41,3 милиарда долара, предаде АФП.
Споразумението, което представлява най-голямата чуждестранна инвестиция в Австралия, е за PetroChina да закупи 2,25 милиона тона годишно през следващите две десетилетия синьо гориво от газовото находище на ExxonMobil Горгон. „Споразумението има огромна стойност за икономиката на Австралия и за обществото, генерирайки благосъстоянието, от което се нуждаем, за да продължаваме да разработваме нашите ресурси и технология, и да направим устойчиви нашите общности“, заяви министърът на ресурсите и енергетиката Мартин Фъргюсън.
Споразумението се подписва седмица, след като ExxonMobil подписа договор на стойност 25 милиарда долара с индийската Petronet, и въпреки обтегнатите напоследък отношения между Австралия и Китай по повод задържането на минен ръководител. Външният министър Стивън Смит също заяви пред парламента, че „недоволен“, Китай е понижила нивото на официално посещение в отговор на стъпката на Австралия да позволи на намиращия се в изгнание уйгурски водач Ребия Кадеер в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *