Рекордни капиталови инжекции за румънските застрахователи

Рекордни капиталови инжекции на стойност близо 100 млн. евро са получили румънските застрахователи от акционерите си само през месец февруари. Това сочат данните от Националния търговски регистър на страната, цитирани от деловия вестник „Зиарул финанчиар“. За сравнение, през януари увеличенията на капитала в сектора са били на стойност около 17 млн. евро, а за цялата предходна година възлизат на 271 млн. евро.
Застрахователите се нуждаят от капитал заради изключително трудната пазарна среда и ежегодно увеличаващите се загуби. Много от акционерите обаче не са наясно откъде ще успеят да компенсират инвестициите си, тъй като основните линии на застрахователния бизнес – автомобилното и имущественото застраховане, отчитат спад.
Най-голямата капиталова инжекция през февруари е извършена в Unita, където, по данни от регистъра, акционерният капитал е увеличен с 41,7 млн. евро. Unita беше придобита миналата година от австрийската група Uniqa, която я купи от Vienna Insurance Group, като увеличението на капитала беше необходимо за покриване на загуби на компанията и разширяване на бизнеса. Следващите в класацията капиталови увеличения са на BT Asigurari и Asiban, собственост на френската група Groupama, получили съответно 21,7 и 20,2 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *