Рекордни 13,5 млрд. лв. приходи в бюджета през 2006-а

„Бизнесът работи въпреки държавата“, е озаглавено интервюто с Александър Божков в същото издание

08.02.2007

„Рекордни 13,5 млрд. лв. приходи в бюджета през 2006 г.“, отбелязва „Труд“. С излишък от 1,812 млрд. лв. е приключила 2006 г., става ясно от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски, с който той запозна вчера правителството.

Към 31 декември фискалният резерв е бил над 5,8 млрд. лв. В течение на годината са били погасени 685 млн. лв. дългове към външни кредитори.

Приходите в републиканския бюджет през изминалата година са достигнали рекордните 13,5 млрд. лв. – ръст от 15,1% спрямо 2005 г. Това е с 10% повече от планираното.

„Бизнесът работи въпреки държавата“, е озаглавено интервюто в „Труд“ с Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. Неговата оценка е:

„Българската икономика се развива относително добре, но пък целият растеж на обществено-икономическата среда в България се дължи на частния сектор. Вижда се, че се увеличават инвестиционните нагласи на фирмите, има нарастване на износа, както и вноса на инвестиционни стоки. Това показва, че бизнесът си е стъпил на краката.“

Според Божков държавата трябва да се захване с това, което й е работата. Да създаде среда, за да може бизнесът да изкарва повече пари, да плаща по-високи заплати и ние да живеем по-добре.

Ако това не бъде направено, растежът на икономиката ще остане около 6-6,5% и ние ще сме на опашката на Европейския съюз, смята той.

„БСП сгафи с пенсиите“, е позицията на Мариана Костадинова, депутат от НДСВ, изразена пред „Труд“. Тя коментира решението на БСП да вдигне пенсиите с 10% от 1 юли.

Подчертава се, че всяка партия си има своята самостоятелност и право да формира позиции. Но когато управляваш в коалиция, е лоша проява на култура и етика да се изказваш като последна инстанция за решения, взети на теснопартиен семинар.

„За икономистите като мен тяхното решение прозвуча като нарушаване на бюджетната рамка. А знаете какви биха били последиците от един дебалансиран бюджет“, допълва Костадинова.

„Коментарите за пенсиите са тенденциозни“, смята Надя Антонова, депутат от Коалиция за България. В интервю за „Сега“ тя обяснява защо БСП избра точно този момент, за да обяви, че има намерение за допълнително увеличение на пенсиите:

„Смятам, че не е толкова важно в кой момент се вземат решенията, а най-важна е тяхната правилност и своевременност. Сега отчитаме показателите, с които приключи миналата година – размера на инфлацията, растежа на БВП.

Това са две величини, от които зависят размерът и повишаването на пенсиите, както и редица други плащания. Надявам се времето до 1 юли да е достатъчно, за да могат да се проследят събираемостта на приходите, растежът на БВП, производителността и инфлацията.

Моментът е съвсем подходящ и е излишно да бъде свързван с някои други събития в страната, както и да се задават предубедени въпроси.“

„Коалицията се задави от евтин популизъм“, казва в интервю за „Стандарт“ Мартин Димитров, депутат от СДС.

„Това, което прави БСП, е чист популизъм, защото идват избори напролет. Социалистите и кабинетът като цяло дойдоха на власт с много обещания към възрастните хора. Те обаче не се случиха и избирателите са недоволни.

Всеки четвъртък има протест на пенсионерите. В Кодекса за социално осигуряване пишеше, че пенсиите се увеличават на 1 януари. Като стана обаче 1 януари 2007 г. какво? Нищо – пенсиите си останаха същите, а измениха кодекса и беше записано, че пенсиите се качват от 1 юли. Така управляващите дори нарушиха закона.“

„Социаллиберален театър за пенсионери“, е анализът в „Дневник“. Отбелязва се, че БСП е вече с предизборна печалба от предложението за 10-процентно увеличение на пенсиите, независимо дали и кога ще се осъществи.

Ревност заради осребряването на идеята от социалистите предизвика комично оживление сред коалиционните партньори.

От НДСВ заявиха, че трябва да има ясна визия, защото тази система си има правила и критерий. С други думи, увеличение може да има, но защо така самоволно, така нечестно – идват избори, а само едни взимат преднина. От ДПС пък обрисуваха апокалиптична инфлационна картина, до която можело да доведе намерението на социалистите.

Накрая и ДПС, и НДСВ си стиснаха ръце с министър Масларова в телевизионното студио и нещата си дойдоха по местата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *