Рекордно висок ръст отбеляза американската икономика през третото тримесечие

Американската икономика е отбелязала най-бързия си растеж от четири години насам през третото тримесечие на тази година, предаде Reuters.

Търговското министерство в САЩ съобщи, че през периода юли-септември икономическият ръст в страната е достигнал до 4.9% спрямо началото на годината в сравнение с 3.8% през второто тримесечие.

Но растежът в най-голямата икономика в света вече е започнал да се забавя, показва отделен доклад на министерството. Причината е в свиващия се пазар на труда. През изминалата седмица броят на безработните в страната се е увеличил с 12 хил. души до 346 хил. души. Ръстът на броя на безработните през последните четири седмици е най-големият от повече от две години насам.

Именно поради този факт, както и поради влошаващата се ситуация на пазара за недвижими имоти, по-строгите условия за кредитиране и повишаващата се цена на петрола експертите очакват, че растежът на икономиката на САЩ ще се забави значително през последното тримесечие на тази година и в началото на следващата. Някои икономисти дори считат, че през 2008 година ще има рецесия в щатската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *