Рекордно понижение в цените на жилищата в Китай през февруари

Цените на жилищата в Китай отчетоха понижение от 1,2 на сто в 70 големи града, което е най-големият спад, откакто правителството започва да води статистиката през август 2005 г., съобщи Bloomberg. Цената на новите жилища е паднала с 1,8 на сто.
„Забавянето е все по-очевидно“, коментират от Colliers International в Шанхай. „Очакваме ценовото забавяне да продължи заради предлагането, тъй като все още има много непродадени апартаменти“.
През февруари най-голямо е ценовото понижение от 15% в Шънджън, град в провинцията Гуандун. Спадът на цените на жилищата в Гуанджоу е бил 4,4 на сто, а в Шанхай – 2,4 на сто.
„Цените сигурно ще достигнат дъното си тази година, но това определено няма да се случи през първото полугодие“, смятат от Colliers.
Спадът в цените е в резултат на отстъпките, които строителните предприемачи правят, за да привлекат купувачи в момент, когато икономиката на страната отчита най-слабия си ръст от поне седем години, а износът се свива най-много от почти 13 години.
Китайските строители отчитат по-висок ръст в продажбите през февруари след леко увеличение през януари, когато пазарите са били затворени за около две седмици заради честването на Лунната нова година.
Най-големият строителен предприемач по пазарна капитализация в Китай – China Vanke Co, съобщи, че продажбите на компанията са се увеличили със 150% през февруари спрямо година по-рано до 3,9 млрд. юана (570 млн. долара) след 19% ръст през януари. Вторият по големина на пазарната капитализация строителен предприемач пък отчете почти троен ръст през февруари на годишна база.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *