Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена

Само за ден цената на електроенергията на борсовия сегмент „Ден напред“ се понижи почти наполовина. От 157.55 лв./МВтч с дата на доставка 22 януари тя спадна до 83 лв. за мегаватчас при договорите за 23 януари, което между другото е най-ниското ниво от 29 декември 2018 г. За сравнение – през първите 22 дни на януари средната цена на електроенергията бе около 140 лв./МВтч.Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена.

Резултат с изображение за ток цена

Основната причина за рязкото понижаване на тарифите е увеличеното предлагане. По данни на Българската независима енергийна борса изтъргуваните количества за 23 януари са рекордни за цялата история на пазарния сегмент „Ден напред“ – 25 663 МВчт. Това напълно потвърждава опасенията на бизнеса, че именно слабата ликвидност на борсата е в основата на екстремно високите цени от началото на 2019 г. А също така затвърждава тезата, че държавните централи могат да изкривяват пазара.Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена.

Държавна зависимост

Въпреки влезлите в сила от 1 януари промени, според които всички ВЕИ производители и когенерации трябва сами да продават тока си на борсата, основен продавач на пазара в България все още са държавните електроцентрали. НЕК, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ осигуряват около две трети от количествата, поради което координираното им поведение (и трите са част от БЕХ) може да изкриви пазара. Още повече че електрическата енергия не може да стои на склад и дори минимален недостиг може да повиши цената в пъти, а излишъкът направо да я срине, информира в.Капитал.

По принцип България е поела ангажимент въпросните държавни дружества да осигуряват по 690 МВт електроенергия на час за борсовата платформа „Ден напред“. По информация на „Капитал“ обаче от началото на 2019 г. те са намалили предлагането с повече от 10% – от близо 15 хил. МВтч до около 13 500 мегаватчаса. Официално обяснение за това липсва, но резултатът беше видим – значително повишаване на цените, от което групата на БЕХ е спечелила, а компаниите крайни клиенти са натрупали неочакван разход.Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена.

Ефектът от предлагането

Колко важно е предлагането от страна на държавните централи се потвърждава и от данните за изтъргуваните количества на сегмента „Ден напред“. Ако в предишните дни са между 20 и 23 хил. МВтч, от 21 януари обемът на търговията започва да се доближава до 25 хил. МВтч. Това впрочем съвпада с обещанието на енергийния министър Теменужка Петкова, че след 19 януари държавата ще предложи допълнителни количества електроенергия на борсата като мярка за нормализиране на цените.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *