Рекордно тримесечие за продажбите на земя за строителство

Сделките със земя доминират пазара на инвестиционни площи през първата половина на 2015 г. За полугодието общият обем на сделките с бизнес имоти е близо 64 млн. евро, показват пазарните проучвания на консултантската компанияForton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Само за периода април – юни на пазара на инвестиционни имоти са сключени сделки за 33 млн. евро, като три четвърти от тях са били за продажби на земя – общо 24 млн. евро. Постигнатият тримесечен резултат е най-силният на пазара на земя за строителство от есента 2009 г. насам. Според анализаторите от консултантската компания активизирането в сегмента е показателно за нарастващата предприемаческа активност, а очакванията са тенденцията да се запази и в следващите месеци.

Продажба на земя за строителство е и най-голямата сделка за полугодието, сочат данните на Forton. Става въпрос за парцел от 85 дка в района зад Централна гара в София, на който преди задълбочаването на кризата испанската строителна компания Riofisa възнамеряваше да изгради мащабен комплекс с жилища и търговски център. Теренът беше придобит срещу 10.2 млн. евро от дъщерна компания на испанската банкова група Sabadell за покриването на задължения на строителното дружество към финансовата институция.

Жилищен апетит

Ако доскоро сделките със строителни терени в близост до големите столични булеварди и станциите на метрото бяха продиктувани предимно от интереса към изграждане на офис сгради, то наблюденията на Forton показват, че през последните месеци расте и апетитът към реализиране на жилищни проекти.

„Жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове и от повече от година е привлекателен за строителните предприемачи“, отбелязва изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова. Характерна тенденция по думите й е и нарастването на размера на планираните проекти – все по-често те са за мащабни многофункционални комплекси и многоетажни сгради, разположени по големите столични булеварди, за разлика от доминиралите доскоро пазара инвестиции в малки жилищни сгради.

Раздвижване на индустриалния пазар

Междувременно недостигът на модерни складови и производствени площи продължава да определя посоката на развитие на пазара на индустриални имоти и през второто тримесечие. Активността там е главно в посока изграждане на собствени бази от страна на редица компании, които нямат друга алтернатива поради слабото предлагане на площи под наем. Показателен в това отношение е и фактът, че делът на незаетите площи трайно остава под 2%. Така, въпреки че по думите на мениджъра „Индустриални площи и парцели“ във Forton Владимир Гюрджиев на пазара вече да има и някои спекулативни проекти за строителството на складови площи за отдаване под наем, прогнозите са, че реализацията им едва ли ще възстанови осезаемо баланса между търсене и предлагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *