Рекорд по необслужвани ипотечни кредити в САЩ

Неплащанията по ипотечните кредити в САЩ поставиха абсолютен рекорд от 1953 година досега. Около милион души, взели ипотечни кредити, са неплатежоспособни. В действителност неизрядните платци могат да се окажат повече, тъй като Асоциацията на ипотечните банки в САЩ отчита едва 80% от всички просрочени кредити, което представлява 46 милиона отпуснати заеми, отбелязва vesti.ru, позовавайки на в. „Ведомости”.
„Делът на кредитите, по които хората са лишени от правото да придобият имота си, представляват 2,04 % от всички просрочени кредити в края на 2007 г. Нивото на кредитите, по които заемополучателите са лишени от правото да получат имота или са в процес на лишаване от това право, е най-високото в историята.” се казва в доклад на Асоциацията.
Естествено този процес предизвиква спад в цените на имотите, но причините за спада и цените в различните щати са различни. В едни щати намаленото търсене на имоти е обусловено от безработицата, в други – от голямото строителство.
Снижаването на лихвения процент по кредитите засега не намалява количеството на заемополучателите, които губят правата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *