Ремонтът на двустайно жилище – минимум 10 000 лева

Минимум 10 000 лева ще ни струва ремонтът на двустайно жилище това лято. Обновяването на дома излиза поне 3-4 хилядарки повече, в сравнение с преди година.

Ремонт на жилище

Минимум 10 000 лева ще ни струва ремонтът на двустайно жилище това лято. Обновяването на дома излиза поне 3-4 хилядарки повече, в сравнение с преди година, информира econ.bg.

Една от причините е драстичното поскъпване на строителните материали, чиято цена скочи с 50% от началото на 2021 г. досега, съобщава вестник „Телеграф“. Отделно, майсторите вече искат значително по-висок надник. Цената на труда скочи с близо 30 на сто в пандемията, според Цветан Александров, който е майстор по вътрешни ремонти от София.

Ако преди година за ремонт на средна по размер баня без много детайли са взимали 2500 лева, то сега за същото искат 3500 лева, без да се включва цената на материалите. Между 40 и 60 лева пък струва поставянето на теракот, фаянс или гранитогрес на пода, като цената зависи от размера на плочките, помещението и други фактори. Преди година тази услуга се предлагаше за 25 лева на квадратен метър.

Ако искате фаянс в кухнята, ще трябва да се бръкнете с 80 лева на квадрат, показва справка във фирма за извършване на строителни дейности. 5 лева на квадрат, или с 30% по-скъпо спрямо миналата година, е боядисването на стените с латекс. Освежаването обаче може да излезе далеч по-скъпо, ако е необходима шпакловка. За нея трябва да предвидите за труд от 6 лева до 8-9 лева на квадрат.

Разход

Трудно е да се заложи твърда цена за това колко ще излезе ремонтът на двустаен например, тъй като зависи от материали, състояние на имота и много други фактори. Така разходът за труд за основно обновяване на двустайно жилище може да бъде 10 000 лева, но може и да струва 25 000 лева, коментира Цветан Александров.

В последните години има тенденция хората да искат повече детайли – например разчупени тавани с лунички, стени с осветления. Някои искат различни покрития на стените в стаите, например с камък, латекс, а има на места, където слагат и тапет. Това допълнително оскъпява разходите за труд.

Майсторът даде пример, че преди дни е завършил поставяне на гранитогрес на външни стълби в къща в село близо до София. Цената за стъпало е била 70 лева, като те са били общо 70 броя, което прави само за труд 4900 лева. За тази сума обаче се калкулира оразмеряване, замазване и привеждане на стълбите в готовност за облепяне с гранитогрес, обясни майсторът.

До 170 лева на квадрат излиза пък ремонт на покрива на къща. Преди година цената беше около 120-140 лева.

Завършен генерален ремонт на жилище на ул. „Братя Миладинови“ 68 | Ханза - Варна

Освен че цените на труда са скочили драстично, но и в момента има дефицит на хора, които да бъдат наети за извършване на ремонти. Повечето имат ангажименти за година напред и то само с постоянни клиенти. Някои от майсторите и техниците се отзовават само на аварийни сигнали, за което обаче цената скача двойно.

Материали

В последните месеци има тенденция и за драстичен ръст на цените на материалите. При тях средното увеличение е с 50 на сто. При дървесината на световните пазари увеличението е с близо 200% и цената на американските пазари е минала 1000 долара за 1000 фута.

Цената на желязото пък се е увеличила с повече 70%, което влияе върху всички изделия като винтове, огради и други. С 12-14 стотинки са поскъпнали и тухлите, като вече бройката върви между 0.54 и 1.20 лева. Причината за скока на цените е затварянето на заводите заради пандемията, а в същото време търсенето се е повишило, тъй като в строителството нямаше ограничения, посочват експерти.

Дограмата у нас излиза повече от немската

Цената на алуминия скочи на няколко пъти в последните месеци, като спрямо миналата година увеличението е 30%. Оказва се, че поръчани от Германия профили за изработка на прозорци от алуминий сега излизат по-евтино, отколкото ако се поръчат от България. Причината е, че има само около 10 линии за производство на такива профили, коментира Михаил Михайлов, собственик на фирма за дограма и инвеститор в недвижими имоти.

Освен профилите, има сериозно увеличение и на обкови и всички аксесоари за дограмата. Според Михайлов подмяната на прозорците тази година излиза поне с 30% по-скъпо спрямо миналата. Освен това се засилват поръчките за къщи, което е продиктувано от пандемията и тенденцията все повече хора да се сдобиват с втори дом извън града. Цената за подмяна на дограма на едно жилище е много различна, тъй като зависи от материалите, размерите и броя на прозорците. Тя може да е от 2000 до 20 000 лева.

Двустаен апартамент за ремонт до бул. Ал.Стамболийски

Всеки трети заем е за обновяване на дома

Всеки трети заем у нас е изтеглен за ремонт на дома. Това сочат данни за потреблението на кредити за периода ноември 2020-май 2021 г. на една от банките у нас. Цифрите показват, че средната сума на заявките за потребителски кредити за ремонт на дома нарасна с 24.9%, в сравнение с май-октомври 2020 г. и достигна 8460 лв. Молбите за кредити за покупка на обзавеждане отбелязват ръст от 33%, до 5616 лв., а за лечение – от 27.5%, до 5067 лв.

Парите най-често се използват за създаване на „домашни офиси“ или „класни стаи“, с които работата и ученето от дома да са по-приятни. Също така се правят и декоративни промени в жилищата, за да разчупят монотонността, в която живеят след първия локдаун от март 2020 г.

Данните показват, че мъжете са подали 54% от заявките за кредит, а жените – 46%. Най-често господата искат заеми за покупки на автомобили втора ръка. Дамите финансират с потребителски заеми лечение, сватби, рождени дни, абитуриентски балове.

Значителна промяна има и при търсенето на кредити за забавление. Например средната сума на заявките за семейни тържества нараснала с 40% – от 4561 лв. до 6383 лв. Най-значителен ръст има на заемите за почивки – 216%, от 2217 лв. до 7014 лв. Тези две цели формират около 2% от всички молби за кредит.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *