„Репортери без граници“ за отношението на българските политици към медиите: Абсолютно неприемливо!

Като „абсолютно неприемливи“ определя директорът на брюкселския клон на организацията „Репортери без граници“ (RSF.org) Оливие Базил думите на председателя на Парламента Михаил Миков по повод отразяването на протестите у нас.
В интервю за БНР той казва, че не трябва да се толерира и поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който, по думите му, се опитва да превърне в инструмент своя имунитет, за да влиза насилствено в телевизия и да се оплаква от начина, по който тя отразява партията му.
Ето и пълният текст на интервюто, което Оливие Базил даде за Ангелина Пискова от БНР.
– Вероятно сте запознат с декларацията на председателя на парламента Михаил Миков по повод медийното отразяване на протестите в България. Вашият коментар?
– Да, разбрахме за тази декларация, която за съжаление подсили едни други декларации, които се правят от няколко години в България. Странно е да се чуе от един виден политик, и особено председател на парламент, да говори за пристрастно отразяване или пък да подсказва на медиите как да отразяват протестите.

Този парламент е европейски, при това на страна членка на ЕС, затова е абсолютно неприемливо такава институция и нейният първи представител да говори по този начин срещу медиите

– Какво би се случило във Франция, ако председателят на Националното събрание или на Сената каже подобно нещо?
– Честно казано не знам какво би станало във Франция, защото това е в рамките на политическата фантастика. Със сигурност ще се заговори за това, как работят институциите и при всички случаи реакцията ще е пропорционална и разобличителна и ще има сериозни дебати.
– Сигурно сте в течение и на това, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заплаши, че заедно със своя агитка ще хвърля домати и камъни по офисите на три телевизии, сред които и Българската национална телевизия. В крайна сметка той влезе там, макар и не силово, и се оплака на генералния директор от начина, по който телевизията отразява протестите.
– Да, ние реагирахме официално на действията на „Атака“, защото – казвам го със съжаление – политическата класа в България, независимо дали става дума за мнозинство или опозиция, от време на време прави призиви за насилие срещу медиите. За съжаление декларацията на „Атака“ е продължение на тази тенденция.
Това, което партията обяви, че ще направи не само срещу БНТ, но и срещу други телевизии, не е поведение, което може да се очаква от партия, която е от управляващата коалиция или поне подкрепя управляващите.
Един депутат да превръща в инструмент своя имунитет, за да влиза насилствено в телевизия и да се оплаква от начина, по който тя отразява партията му – това изобщо не е поведение, което трябва да се толерира, независимо до каква степен депутатът е изкушен да го направи. Той впрочем има административните лостове за целта, а, и както е станало, може да бъде приет от ръководството на медията.
– Знаете ли, че това не е първото подобно действие на Волен Сидеров? Преди две години той директно заплаши двама журналисти от БНР, и то в ефир, че ще ги  уволнява.
– Да, партията, за която говорите, „Атака“, и която може да се нарече крайно дясна, има доста спорна реторика, и дори бих казал неприемлива, по отношение на принципите на Хартата за основните човешки права.
Ние самите заклеймихме нейни действия преди няколко месеца. Още веднъж казвам, „Атака“ действа изключително силово, повтаря тези свои действия, раздава присъди на журналисти само защото си позволяват да я критикуват.
Нека припомня, че е нормално в страна членка на ЕС да има медии, които да са критични към определени действия. „Атака“ има начин за комуникация чрез собствените си медии и сайт. Другите медии не са на нейно подчинение, за да казват само добри неща за нея.
„Атака“ не е единствената партия с подобно отношение към медиите.
И още нещо – за „Атака“ журналистът е човек, който трябва само да предаде някаква информация, а не някой, който да анализира. Оттук става ясно как партията схваща информацията. Когато говори за нейния баланс, може би има предвид: „Ето, направихме едно изявление, изчетете го!“
– Крайна десница има навсякъде, в това число и във Франция. Би ли си позволила Марин льо Пен подобно поведение?
– Има изказвания срещу медиите и във Франция, и в други страни. Но все пак трябва да се сравняват сравними неща. Крайната десница във Франция също е парламентарно представена и също е критикувана от медиите. И все пак до днес тя не се е опитала да влезе със взлом във френска телевизия  и да поиска да бъде отразявана положително.
Да, често се оплакват от пристрастно отразяване, от липса на достъп до медиите. „Атака“ също можеше да каже, че намира отразяването на своята дейност за пристрастно, но не и че се отразява зле. Защото във второто има заплаха към медиите да променят гледната си точка и опираме до посегателство върху свободата на словото.
– България е доста надолу в годишните класации по свободата на словото на „Репортери без граници“ в световен мащаб. Тази година не е изключение. Последните два случая ще ни свалят ли още надолу?
– Тези класации се правят всяка година, от последната минаха няколко месеца и е сигурно, че положението в България не се е подобрило от януари. Имаше натиск върху сайта „Биволъ“, както и декларации на Борисов, че ще спретва досиета на журналисти, а сега се добавят декларациите на председателя на парламента и на „Атака“.
Всичко това явно ще се отрази и върху следващата класация на България. По дефиниция тези класации са негативни за страната ви, а нещата, които изброих в никакъв случай не спомагат за подобряване на ситуацията.
Не мога да кажа как точно ще бъде, защото прилагаме цяла методология и въпросници, които изпращаме на хората, а това ще започне след няколко седмици. И хората, които ще участват в това допитване – журналисти, социолози, адвокати – ще ни кажат до каква степен те преценяват положението със свободата на словото. От това, което ми казвате, предполагам, че страната ви няма да се качи нагоре, макар да не знам дали ще падне още надолу

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *