Ресорните министри на ЕС се срещат в Рига за обсъждане на енергийния съюз

Министрите на енергетиката на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) се събират днес в Латвия, за да обсъдят бъдещите стъпки към изграждането на енергийния съюз на общността.

Инициативата е на Латвийското председателство на Съвета на ЕС и се осъществява в партньорство с Европейската комисия (ЕК). Във форума освен енергийните министри, ще вземат участие представители на европейските институции, международни организации, учени и експерти в сферата.

Целта на събитието е да се уточнят ключовите елементи и генералната концепция за Европейския енергиен съюз. Разговорите ще се водят между министрите на затворени врати, след което ще се проведе публично обсъждане на основните цели на съюза: сигурност, солидарност, напълно интегриран вътрешен енергиен пазар, контрол на търсенето и енергийна ефективност, технологично развитие, инвестиции в проучванията и иновациите в сектора и др.

На конференцията в Рига ще присъстват зам.-председателят за енергийния съюз Марош Шефчович и еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариас Канет.

Инициативата се осъществява няколко дни, след като Европейската комисия (ЕК) официално стартира работата по създаването на европейски енергиен съюз. След като темата беше включена за обсъждане в дневния ред на 14 комисари тази седмица, Шефчович заяви, че на фона на несигурността на доставките вследствие на украинската криза, моментът за ефективни действия и в ЕС има политическа роля за напредък в областта на единната енергийна политика.

На 25 февруари се очаква да бъде одобрен законодателният пакет за енергийния съюз, в който ще бъдат включени конкретните предложение за постигането на целите на ЕС по отношение на енергийната сигурност и диверсификация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *