Референдумът за ЕС премина през Камарата на Лордовете в Лондон

Великобритания е с една стъпка по-близо до провеждането на референдум за членството си в Европейския съюз (ЕС).

Законопроектът на премиера Дейвид Камерън премина в петък на второ четене през Горната камара. Депутати от участващата в управляващата коалция Либерално-демократическа партия и опозиционната Партия на труда обявиха обаче, че може да забавят окончателното приемане.

През юли законопроектът за референдума премина през първото парламентарно препятствие. Тогава той бе гласуван на първо четене в Камарата без нито един глас против, но при гласуването отсъстваха Либералните демократи и Лейбъристката партия. В Горната камара противниците на референдума вече обявиха серия от изменения, с които биха могли да удължат парламентарния процес по гласуването. Ако законът не се върне до края на февруари в долната камара и не бъде гласуван там, изглежда ще бъде обречен на провал.

Предвид широко разпространяващият се евроскептицизъм в Обединеното кралство Камерън обеща на сънародниците си до 2017 г. да бъде проведен така наречения „Вътре-Вън референдум“ за ЕС. Но първо той иска да постигне рационализиране на общността.

В началото на 2013 г. Камерън поиска предоговаряне на отношенията с Европейския съюз и посочи, че до 2017 г. в страната ще се проведе референдум за оставане в общността. Думите му обаче не бяха достатъчни, за да успокоят собствените му съпартийци. Редица консервативните политици предпочитат страната да остане част от единния пазар, но смятат, че други аспекти на взаимоотношенията с Брюксел са твърде бюрократични и даже антидемократични. Заради това и Камерън беше подложен на натиск да направи допитването преди изборите през 2015 г. или да гарантира със закон провеждането на референдума от следващото управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *