Реформата в училище тръгна след 10 г. родилни мъки

Шестгодишни и четвъртокласници ще учат първи по новия закон. Промените влизат в сила, но новите учебници може да закъснеят.
Десет години и шест правителства /в това число две служебни/ бяха необходими, за да се приеме новият закон за училищното образование в България. В последния доклад, внесен от ГЕРБ в пленарна зала, имаше общо 430 страници, което вероятно го прави най-обемния проект, гледан от последните парламенти. В сряда депутатите най-сетне приеха многострадалния закон, с който реформата в училище трябва да започне. Въпросът е какво следва оттук-нататък? Освен шампанското…

Децата, които в момента са на 6 годинки, и сегашните четвъртокласници ще бъдат първите, които ще учат по новия образователен закон. Съгласно него те ще завършат основното си образование вече не в осми, а седми клас, а гимназията за тях ще бъде разделена на два етапа – до десети и до дванадесети клас. В частта си за новата училищна структура законът ще влиза в сила поетапно, като през 2016-17 година ще важи за първи и пети клас. От следващата година ще бъде валиден и за всички, които са в първи, пети и осми клас. Така постепенно новите випуски ученици ще завършват образованието си съобразно нов стандарт. Всички ученици, които догодина няма да са в първи и пети клас, ще завършат образованието си по старите програми и правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *