РЕФОРМАТА НА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ДО 31 МАРТ

Mарт ще има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, потвърди в изявление пред медии финансовият министър Владислав Горанов по темата за приетите преди Нова година законодателни промени.Той уточни, че още през следващата седмица ще продължи дебатът за пенсионната реформа под ръководството на вицепремиера Ивайло Калфин.

„При положение, че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела – само на частни пенсионни фондове или на конкуренция между частните фондове и НОИ -работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората”, коментира финансовият министър.

Според него, когато си свободен да избираш и когато се налага да се образоват българските граждани по отношение на техните спестявания за пенсия, то това ще е от полза за финансовата култура като цяло на обществото.

В повечето страни на Европа има двустълбов модел – солидарна основа и доброволна капиталова. Нашият модел е по-интересен – предвижда и задължителна капиталова компонента.

Според Горанов дебатът за пенсионната система е много полезен. Със сигурност той ще придобие завършен вид в предварително планираните срокове – до 31 март ще имаме дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, който да бъде припознат от всички политически сили и от всички партии, подкрепящи правителството, така че да има дългосрочност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *