Речник на банкови и финансови термини и жаргони: Л-М

 
Съотношението дълг/акционерен капитал. Нарича се още лостов ефект. Използване на заемен капитал с цел увеличаване на нормата на възвръщаемост. Използването на лостовия ефект е свързано с поемане на допълнителен риск, тъй като се увеличава не само печалбата, но и евентуалната загуба. Типични левъридж инструменти са опциите, фючърсите и марджин търговията.

Лендинг
Предоставяне на обекти (машини, съоръжения и други) под наем, без право за наемателя да ги закупи.

Лизинг / Leasing 
Съглашение със собственика на имущество да предостави на другата страна ползването му за определен срок на определена цена. Лизингът по резултатите си може да бъде покупка на кредит, защото собствеността върху актива би могла в края на наемния срок да бъде прехвърлена на наемателя. За статистически цели се дефинира като финансов лизинг, когато лизинговият период обхваща целия или по-голямата част от икономическия живот на стока за дълготрайна употреба. В края на лизинговия период лизингополучателят има опцията да закупи стоката на номинална цена.

Лизингова цена
Сумата от встъпителната вноска, всички месечни вноски и остатъчната стойност по лизингов договор.

Лизингодател Собственикът на лизинговия обект и страна по договор за лизинг.

Лизингополучател Ползвателят на лизинговия обект и страна по договора за лизинг.

Лизингова такса
Такси, платими съгласно тарифата на лизингодателя, произтичащи от извършването на различни услуги по лизинговите договори.

Лизингов обект
Лизинговите стоки трябва да отговарят на четири изисквания: да са ДМА, да имат трайна номерация, да има развит вторичен пазар на същите и да има възможност за демонтаж. Орел-лизинг е специализиран в следните основни стокови групи: офис оборудване, изчислителна техника, инвестиционно оборудване, автомобили, медицинско и стоматологично оборудване.

Ликвидационна сметка
Банкова сметка за съхранение на пари на лица, обявени в ликвидация

Ликвидация / Liquidation
Процес на превръщане на имуществото, ценните книжа, дяловете в съучастия и други финансови дълготрайни активи в пари в брой или по сметка, с което става издължаването към кредиторите. Остатъкът от активите, след задоволяването на претенциите на кредиторите се разпределя между акционерите.

Ликвиден актив
Всеки актив от баланса на търговските банки, който отговаря на условията за стабилна цена, пазарна реализация и възвръщаемост.

Ликвиден ефект / Liquidity effect
Спадане на лихвените проценти като резултат от нарастване на паричната маса.

Ликвиден риск   /   Liquidity risk
Рискът, че предприятието ще срещне трудности при изпълнението на задължения, свързани с финансови пасиви.

Ликвидност / Liquidity
Ликвидността показва колко бързо даден актив може да продаден и превърнат в пари. Обикновено по-ликвидните активи се смятат за по-сигурни, тъй като инвеститорът може при необходимост да се освободи от тях по-бързо. С висока ликвидност се отличават инструментите на паричния пазар и така наречените сини чипове (акции, които се отличават със значително по-висок среден търгуван обем).

Ликвидност на акция
Определя се от броя на сключените сделки с акциите на дадена компания за определен период – ден, седмица, месец, година. Колкото броят на сключените сделки е по-голям, толкова ликвидността на акциите на дружеството е по-висока. Високата ликвидност дава възможност на инвеститора много по-лесно да купи или продаде една акция. Обикновено ликвидността зависи и от свободно търгуемия обем акции като дял от общия капитал – free float, както и от самия брой на свободните акции. Колкото последните са по-големи, толкова и ликвидността е по-висока. В класическото си значение ликвидността показва колко бързо един актив може да се обърне в пари.

Лимит
Предел, ограничение, пределно количество, пределна норма, граница.

Лимитирана поръчка / Limit order
Поръчка за покупка или продажба на определено количество от даден финансов актив при достигане на определена цена. Може да бъде зададен и определен период от време, в който поръчката да бъде активна.

Листвана компания
Aкциите на която са приети да бъдат търгувани на определена регулирана фондова борса. Компанията трябва да отговори на определени изисквания за да бъде листвана.

Лихва   /   Interest
Лихва е доход от всякакъв вид вземания за дълг, независимо дали е гарантиран с ипотека или с клауза за участие в печалбата на длъжника, включително лихвите по депозити в банки и доходите (премиите) от бонове и облигации.

Лихвен процент / Interest rate
Процентното отношение между лихва и главница.

Лихвен риск   /   Interest rate risk
Рискът, че справедливата стойност или бъдещите парични потоци на финансов инструмент ще варират поради промени в пазарните лихвени проценти.

Лихводелител
Счетоводно число, което се получава като броят на дните на лихвената година (360) се раздели на договорения годишен лихвен процент.

Лихвочисло
Счетоводно число, на база на което се изчислява месечната лихва по дебитните/кредитните сметки на клиента, при условие, че една лихвена година се състои от 360 дни, а един лихвен месец от 30 дни. Месечното лихвочисло по предоставен кредит се получава, например като се натрупат (съберат) ежедневните салда по ползвания кредит от 20-то до 20-то число на следващия месец. За всеки от почивните дни се взема салдото по кредита от последния работен ден. Когато месецът има 31 дни, се пропуска салдото с дата 30. Сборът от така натрупаните салда по ползвания кредит представлява лихвочислото.

Лична лицензия
Разрешение, издадено от Централната банка за извършване на банкови сделки от физически лица с необходимата квалификация и опит в банкирането. Лицата, получили лична лицензия, имат право да управляват и представляват банки и небанкови институции, да извършват сделки, които са посочени в текста на лицензията.

Ломбарден кредит / Lombard loan
Кредит, отпуснат срещу залог на движими вещи (ценни книжа, взимания и др.); форма за рефинансиране на търговските банки от централната банка.

Ломбардна лихва
Лихвения процент, при който БНБ разрешава кредити на търговските банки срещу ценни книжа (съкровищни бонове, емитирани от Министерството на финансите).

Лондонски Междубанков Лихвен Процент (ЛИБОР) / LIBOR
LIBOR или London Interbank Offered Rate е лихвата, на която банките в Лондон са склонни да си заемат средства. Тя се определя ежедневно от Британската банкова асоциация. Това е едно от най-широко разпространените референтни нива за краткосрочни ливхвени нива.

Лот / Lot 
Най-малък, неделим обем единици от даден актив (валута, акции, облигации и т.н.), които са предмет на търговия.

Лош кредит / Bad loan 
Кредит (дълг), който вероятно няма да бъде изплатен и ще донесе загуба на кредитора; класифицира се като вероятна загуба и няма икономическа стойност.

Лъжлив пробив
Краткосрочно движение на курса през дадена условна граница (предходен връх или дъно, ниво на консолидация), а след това връщане и движение в противоположна посока.

М
M-плащане / M-payment 
Плащане, при което за издаване на платежното нареждане и за възможно прехвърляне на платежните средства се използва мобилен телефон.

Макаронена защита / Macaroni defense
Тип защита, която една компания използва, за да се защити от евентуално враждебни придобиване. Компанията издава значителен облигационен заем с условието той да бъде изплатен в случай, че компанията бъде придобита от друга. Изразът идва от значителното набъбване на макароните, когато водата ври и олицетворява значителния ръст на цената на дълговите книжа в сличай на придобиване.

Марж
Излишък, разлика. Най-общото му значение във финансите е разликата в цената, по която е купено нещо и цената, по която е продадено. В банковото дело означава разликата между средния лихвен процент на актива(цената на актива) и средния лихвен процент на пасива (цената на пасива). Наличието на положителен марж е предпоставка за реализиране на печалба за банката при положение, че балансът й не е обременен прекомерно с „лоши кредити”.

Марджин – първоначален  / Initial Margin
Възвръщаем депозит, предоставян на брокера или маркетмейкъра за откриване на позиция.

Марджин  / Margin
Марджинът представлява гаранционна сума предоставена от клиента при откриване на сметка за търговия. Тя служи за обезпечение по открити позиции и дава възможност да се търгува със средства неколкократно превишаващи вложената сума.

Марджин кол / Margin call
Изискване за допълнително внасяне на средства по сметка за търговия. Отправя се, когато вследствие на неблагоприятното движение на цената/курса сумата по марджина е станала недостатъчна, за да покрие минималните изисквания. Кошмарът на трейдъра! В трейдърския фооклор има закачка “Маргините идват”.

Марж на печалбата
Отношение на печалбата на банката след облагането й с данъци към общата сума на приходите й.

Марджин  търговия / Margin account
Марджин търговията се осъществява чрез заемен капитал. Клиентът открива марджин сметка при брокер, който му предоставя назаем парични средства за търговия. Обикновено заемният капитал е в определено съотношение към депозирания, например 1:10. Това означава, че със сметка в размер на 1000 лв. клиентът ще може да открие позиция на стойност 10 000 лв. Върху сметката се начислява печалбата или загубата от финансовите операции. Ако загубата достигне определен размер от сметката и клиентът не внесе допълнителни средства, позицията се закрива автоматично.

Маркет-мейкър / Market maker
Инвестиционен посредник или банка, които имат задължението да поддържат оферти купува/продава за дадена ценна книга, като са в готовност да купуват и продават на пазарни цени. По този начин поддържат ликвидността на дадена позиция. Посредниците трябва да разграничават маркет мейкинг бизнеса си от брокерските си услуги за индивидуални клиенти, за да не се изпада в ситуация да препоръчат дадена ценна книга само защото са и маркет мейкър.

Маркетинг / Marketing
Маркетингът включва дейностите на компаниите свързани с пласирането на техните продукти на пазара. Такива са рекламата, пазарните проучвания, промоциите, поддържането на връзка с клиентите и т.н. Целта на маркетинговите специалисти е да разберат от какво се нуждае пазара и да открият кои са потенциалните потребители на фирмените продукти.
Матуритет / Maturity
Остатъчен срок до падежа на даден финансов инструмент или задължение.

Междубанков депозит / Interbank deposit
Депозит на една банка в друга банка.

Междубанков паричен пазар
Пазар на краткосрочни междубанкови кредити и депозити, извършван за големи количества ресурси с цел регулиране ликвиднтостта на банката във всеки един момент чрез поддържане на оптимален размер на средствата по текущата и сметка в БНБ. Сделките, които осигуряват необходимите парични ресурси се сключват между банки или други финансови институции.

Междубанкови системи за прехвърляне на средства (МСПС) / Interbankfunds transfer systems, IFTS 
Формални договорености, които се основават на частноправни договори или на закони, с множество участници, общи правила и стандартизирани споразумения за прехвърляне и сетълмент на възникващи между членовете парични задължения, в които повечето или всички директни участници са кредитни институции и които се използват главно за обработване на безналични плащания.

Международен валутен фонд / IMF
Основан пред 1944 година в Бретън Уудс с цел финансиране на временни затруднения в платежните баланси на страните, след представяне от страна на правителствата на съответни стабилизационни програми. МВФ играе важна роля за стабилизиране на международната ликвидност.

Международна дебитна карта
Дебитна карта, която може да се използва както в страната, така и в чужбина. Международните дебитни карти се издават от българските банки въз основа на договори с международни картови организации като MasterCard International и Visa International. Международни са например картите Maestro и Visa Electron. Използването на картите Maestro в България е свързано с плащане на същите такси и комисиони, както по местни дебитни карти.

Международна лицензия
Разрешение, което се издава от Централната банка за извършване на банкови сделки в страната и в чужбина.

Международните институции / International institutions 
Обхващат наднационални и международни организации, като Европейската инвестиционна банка, МВФ и Световната банка.

Мемориален ордер
Счетоводен документ, чрез който, на базата на първични документи се записват в хронологичен ред търговските сделки и произтичащите от тях банкови операции.

Менителница (Трата) / Bill of exchange
Писмено нареждане в определена от закона форма, по силата на което издателят нарежда на платеца да поеме задължение да плати посочената парична сума на трето лице /поемател/ или на негова заповед.
Местна дебитна карта /национална/
Дебитна карта, която може да се използва само в България. Тези карти са популярни с названието карти „БОРИКА“.

Метод на басейна от парични ресурси
Допускането, предположението, че всички банкови ресурси идват от един източник, чиято цена и срок могат да бъдат определени чрез управлението им.

Метод на разделянето на паричните ресурси
Изискване за детерминиране и разграничаване на специфичните източници на парични ресурси с оглед да се определят точно сроковете и цените им.

Метод на собствения капитал   /   Equity method
Метод на собствения капитал — метод на отчитане, според който инвестицията първоначално се вписва по своята себестойност, а впоследствие се преизчислява в съответствие с промените в дела на инвеститора в нетните активи на предприятието, в което е инвестирано. Печалбата или загубата на инвеститора включва дела на инвеститора в печалбата или загубата на предприятието, в което е инвестирано.

Мецанин финансиране / Mezzanine finance
Схема на финансиране, при която заемодателят получава правото да придобие дялово участие в дружеството на заемоискателя, в слуачай че последният не успее да изплати задълженията си. Обикновено такъв тип финансиране е възможен за компании, които вече имат добре развит бизнес и се нуждаят от допълнителни средства.

Мечка / Bear
Инвеститор, който вярва, че определни акции или пазар ще се понижат. Такъв тип инвеститори се опитват да спечелят при падащ пазар и обикновено са песимистично настроени за развитието на даден пазар.

Мечи пазар / Bear market
Ситуация на пазара, при която цените на акциите се понижават или се очаква да се понижат. Още такъв пазарът, при които повече инвеститори за песимистично настроени за развитието му. При мечи пазар преобладават продавачите, които „настискат” цените в низходяща посока.

Миноритарно участие   /   Minority interest
Тази част от печалбата или загубата и нетните активи на дъщерно предприятие, подлежащи на разпределение към дялове в собствения капитал, които не са притежание, пряко или косвено чрез дъщерни предприятия, на компанията майка.

Мита / Tariffs
Данък върху вноса на чуждестранни стоки, който за производителя (вносителя) има характер на добавка към разходите, която се покрива чрез увеличаване на крайната цена и следователно се поема от потребителите.

Митнически съюз / Customs union
Етап на икономическата интеграция, при който са премахнати търговските ограничения между страните – участнички в общността, и е изградена единна тарифа за вноса от трети страни.

Монетарна политика / Monetary policy
Монетарната политика се провежда от централните банки. Целта е да се контролират инфлационните процеси чрез увеличение или намаление на паричното предлагане.

Монетизиран дълг / Monetized debt
Частта от бюджетния дефицит, която пряко или непряко се финансира от централната банка.

Монопол / Monopoly
Пазарно разпределение, при което една компания владее целия пазар на даден продукт или услуга.

Монопсон / Monopsony
Огледално отражение на монопола, което за разлика от производството се отгася за потреблението. При монопсона обикновено става дума за един купувач.

Морален риск / Moral hazard
Частен случай на асиметричност на информацията, когато след финансова транзакция партньорът може да извърши действия, нежелани от другата страна, участвала в трансакцията.

Морално убеждаване / Moral suasion
Убеждаване чрез устен или неформален натиск от страна на централната банка или шефове на държавни органи с цел да бъдат накарани банките да предприемат определено действие или да се въздържат от него. Това е средство на селективния кредитен контрол и понякога може да бъде много ефективно поради своя сигнален ефект.

Мораториум
Отсрочка на плащанията, установявана от правителството за определен срок, поради настъпили извънредни обстоятелства – война, криза, стихийно бедствие и други.

Мултинационални корпорации / Multinational corporation
Големи компании, свързани с интензивно трансгранично движение на производствени фактори, генерирано от интересите на частния бизнес в развитите държави. Те управляват повече от половината на световното промишлено производство и на международния стокообмен.

Мултипликатор на разходите / Expenditure multiplier
Числово отношение между промяната на БНП (investment multiplier) или в нивото на заетостта (employment multiplier) към промяната на даден вид разходи (инвестиционни или търговски).

Муниципални (общински) облигации / Municipal bonds
Oбщинските облигации се издават от общините и доходите получени като лихва или капиталова печалба са необлагаеми.

Mark-to-Market
Процес, при който отворените позиции във финансови инструменти се преоценяват всекидневно по цени на затваряне, за да се определи текущата печалба или загуба.

Финанси /следва продължение/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *