Решението за еврочленството ни – наесен?

България може да бъде принудена да чака до последната минута, за да разбере дали може да се присъедини към Европейския съюз следващата година. Това пише в статия на Джордж Паркър в британския вестник Financial Times

България може да бъде принудена да чака до последната минута, за да разбере дали може да се присъедини към Европейския съюз следващата година. Брюксел изразява сериозна загриженост за ангажимента на страната да се справи с организираната престъпност и корупцията. Това пише в статия на Джордж Паркър в британския вестник „Файненшъл таймс“.

Единият от вариантите, които обмислял еврокомисарят по разширяването Оли Рен, за да засили натиска върху София и да получи резултати, е окончателната преценка за членството й да се отложи до есента, се посочва още в статията. Същият подход може да бъде приложен и към Румъния, която също се надява да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., но Оли Рен даде да ясно да се разбере, че България дава повече основания за безпокойство, допълва изданието.

„Файненшъл таймс“ припомня, че на 16 май Оли Рен трябва да представи доклада си за България и Румъния, в който се очаква той да оцени положително подготовката и на двете страни за присъединяване към Евросъюза. През последните седмици обаче той отправи силни предупреждения към България, че трябва да покаже прилагане на съдебната и полицейската реформа и в резултат да бъдат арестувани и осъдени престъпни босове.

Според близки до Оли Рен европейски служители „привлекателна възможност“ би било условно отлагане на решението за членството на България за есента. Това би дало възможност на София да направи сериозни постъпки за справяне с организираната престъпност. Отлагането на окончателното решение би довело до административни проблеми.

Същевременно някои страни-членки вероятно ще настояват България да се присъедини при всяко положение през 2007 г., а не да се чака до 2008 г.

След като обаче Брюксел определи за България около 15 милиарда евро за периода 2007-2013 г., той ще иска да бъде сигурен, че страната е предприела сериозни мерки, за да постави престъпността под контрол, пише изданието.

То отбелязва, че няколко европейски експерти, изпратени в София да проверят как страната се справя с проблемите, вече направиха доста язвителни критики и оценки в своите доклади.

Критиките бяха засилени и от представители на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. Според тях България не се ангажира сериозно с борбата с организираната престъпност. Представителите на Пакта твърдят, че властите в София не участват достатъчно или изобщо в програми за повишаване на полицейското и съдебното сътрудничество в региона за борба с престъпността. „Стратегията им е да ги пренебрегват. Казват ни, че в момента са част от света на ЕС и не искат вече да бъдат част от света на Балканите“, коментира един от представителите на Пакта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *