Решения за промени в бюджета ще се взимат през август или септември

През август или септември ще стане ясно дали ще бъде намалена фискалната цел от трипроцентов излишък. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Пламен Орешарски, който е домакин на конференцията „Кризите и България – през погледа на миналото“.
По всяка вероятност, в зависимост от развитието на дефицита по текущата сметка, ще намалим фискалната цел, каза Орешарски. Той посочи, че през последните 20 години винаги по това време от годината са били взимани решения за промяната в бюджета.
Предвидените в Бюджет 2009 буфери са задействани, 10 на сто от разходите не се отпускат и по всяка вероятност няма да се отпуснат до края на годината, коментира още Орешарски.
В отговор на въпрос той посочи, че идеята да се задържат още 10% от бюджета за тази година е лансирана от медиите. Аз не съм имал такава идея, каза Орешарски. Обмисляме, следим развитието на ситуацията, но най-вероятно през август или септември пак ще говорим по тези теми, посочи министърът на финансите.
При приемането на държавния бюджет за тази година беше заложена възможностза актуализации при „съществено“ забавяне на икономиката и влошаване на дефицита по текущата сметка. Според данните на БНБ брутният вътрешен продукт на страната за първото тримесечие бележи спад от 3,5% на годишна база, а дефицитът по текущата сметка намалява с 46%.

Мисли се и за още съкращаване на разходи в Бюджет 2009, но на този етап не сме предприели нищо, ще ви уведомим, ако предприемем такива стъпки, добави Орешарски.
Ако ситуацията се запази в средносрочен план, трябва да се приложи още по-консервативна фискална политика като противодействие на намаляващата конкурентоспособност, заяви министърът. Обикновено девалвациите в съседните страни не влияят върху нашата икономика утре, а в по-дълъг период от време, поясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *