Решено е за тунел под Петрохан

Ще се прави тунел под прохода Петрохан, е решил Министерският съвет още преди половин година. На същото заседание окончателно е бил отхвърлена идеята за прокопаване на такъв тунел под прохода Шипка.
Важната не само за Северозападна България новина за първи път съобщи бивш член на кабинета – доскорошният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски. За този транспортен тунел се говори от десетилетия, но нищо не е предприемано.
Решението било взето още през февруари, казал снощи във Видин Гайдарски на заседание на Регионалния съвет за развитие на региона.
В началото на годината областната управителка на Стара Загора внесла в правителството предложение за тунел под Шипка, но той бил отхвърлен заради близостта на пътя през прохода Хаинбоаз. Предпочетен бил Петрохан.
Вчера Регионталният съвет за Северозападна България (представители на Видин, Враца и Монтана) е одобрил този проект като приоритетен.
Транспортен тунел под Петрохан би съкратил разстоянието от Дунав до Егейско море със 100 км и ще осигури алтернатива на натоварената отсечка София-Ботевград от магистрала „Хемус“.
Ако към 2012 г. година бъде завършена магистрала „Струма“, още повече ще се натовари движението по сегашното трасе на Е 79 през Враца.
За тунел през „Претрохан“ , но засега проект няма.
В момента разстоянието от София до Монтана по магистрала „Хемус“, през Ботевград, Мездра и Враца е към 150 км. През „Петрохан“ е само 110 км, но пътят е доста лош и стръмен. Тунелът през прохода ще скъси разстоянието и от София до Монтана ще се пътува за по-малко от час.
Имало интереси на чуждестранни инвеститори и за изграждането на тунела може да бъде приложена схемата на публично-частното партньорство.
В същото време край Видин, на 796-ия км, половината от течението на Дунав се прегражда с голям насип камъни за целите на строителството на Дунав мост 2. Насипът трябва да стигне до остров в средата на реката и по него ще се придвижват строителните машини.
Според плановете през септември трябва да започне работа по фундаментите, а през октомври – по сегментите на моста.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *