Решиха на 1-во четене: С 20% скача данъчната оценка на имотите догодина

Въвежда се акциз за кокса, въглищата и електрическата енергия, приеха още депутатите, които гласуваха на първо четене и Закона за акцизите и данъчните складове.

С 20% ще скочи данъчната оценка на имотите в България догодина, което ще повиши размера на данък „Сгради“. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Изменението се мотивира с покачването на пазарните цени на недвижимите имоти в страната. Промените бяха подкрепени от 80 депутати, осем гласуваха против, а девет се въздържаха.

Законът предвижда възможност за промяна на данъчната оценка, когато индексът на пазарните стойности на недвижимите имоти по данни на Националния статистически институт се увеличи или намали с повече от 20 на сто с натрупване за периода от последната им промяна, се посочва в мотивите на вносителя.

С приетите по-рано промени в Закона за акцизите и данъчните складове парламентът реши от 1 януари 2007 г. акцизът за литър 40-градусова домашна ракия да бъде 2,20 лева. Той ще се плаща само за количествата до 30 л сварена ракия за домашна консумация. Над това количество акцизът ще бъде 4,40 лв. за литър.

Промените, внесени от Министерския съвет, подкрепиха 84 народни представители, 19 бяха против, а 11 се въздържаха.

Контролът за домашната ракия ще бъде много труден, коментира в кулоарите на парламента зам.-министърът на финансите Георги Кадиев. Според него акцизът може да накара много хора да започнат да варят ракия по къщите си, а не в селските казани.

Одобреният проект въвежда акциз за кокса, въглищата и електрическата енергия. Ставката за въглищата ще бъде 3,20 лева за тон, при цена 155 лева.

За електрическата енергия за стопански и административни нужди акцизът ще бъде 1 лев за 1 МВтч. Токът и въглищата за физическите лица се освобождават от акциз.

Предложената промяна в структурата на цигарите ще доведе до поевтиняване на цигарите с по-ниски цени, като се запази размерът на акциза за средния клас цени и се повиши за най-скъпите цигари.

Георги Кадиев уточни, че преди второто гласуване на промените ще се предложи корекция в размера на акциза за бензина и горивата.

Управляващата коалиция постигна съгласие догодина да слее двете ставки за повишаване на акциза за 2007 и за 2008 г., като така общият скок в цените ще бъде с 12,5 лева за литър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *