РЗС: В ДАНС като агенти се назначават роднини

София /КРОСС/ В ДАНС като агенти се назначават роднини, а се уволняват служители на бившата Национална служба „Сигурност“ с необходимата квалификация. Това съобщиха на пресконференция четирима депутати от РЗС – Тодор Великов, Емил Василев, Кристияна Петрова, Георги Терзийски.

По думите им на високи постове в ДАНС са назначавани близки или роднини на политици, прокурори, представители на ръководството на службата. Депутатите дадоха редица примери с такива случаи. По думите им бившият шофьор на Иван Драшков – Румен Панайотов е назначен в ДАНС, където работи и неговият баджанак Митко Михайлов и съпругата на Панайотов. Друг случай е с две началнички на отдел Вера и Таня Каракашева, които са близначки. Според партията в ДАНС като началник на отдел в агенцията работи и роднина на Иван Костов – Михаил Борисов. От РЗС коментираха, че роднинските назначения са забранени в Закона за работа на ДАНС.
РЗС са подготвили 7 въпроса до вицепремиера Цветан Цветанов. Първите три от тях засягат данни за Аврам Иванов, който според депутатите от партията назначава служителки, които като кандидатстват за работа на определена длъжност трябва да преспиват с него, като условие за разглеждането на документите им. От партията питат Цветанов и дали му е известно, че цели семейства се назначават в ДАНС само защото са роднини на Цветлин Йовчев, Иван Драшков и Бойко Борисов. За сегашния ръководител на ДАНС Емил Василев изнесе данни, че той е назначил секретарката си Мая като агент в ДАНС, агент в агенцията е й нейният брат. Като агент там е назначена и „една дама“ Диана Павлова, която е бивша библиотекарка и е назначена като директор на дирекция. От РЗС отправиха въпрос към Цветанов, какво е правил бившия депутат Атанас Атанасов, който в момента работи в „Информационно обслужване“ АД, в кабинета на председателя на агенцията Цветлин Йовчев в неработни дни. Къде за тази една година е парламентарната комисия за контрол на ДАНС, попитаха още от партията. Според тях сегашният председател на комисията Волен Сидеров се занимава с всичко друго освен с контрол над агенцията. Според представителите на партията в момента комисията не изпълнява заложените си функции и задачи.
От РЗС съобщиха, че агентите в ДАНС взимат между 2 и 5 хиляди лева заплата.
Според тях не е ясен и критерият, по който се уволняват служители в ДАНС. „Не е ясен критерият, по който се уволняват служители в ДАНС – бивши кадри на НСС, а вместо тях на работа в агенцията, която отговаря за националната сигурност остават хора с образование по културология и библиография“, каза организационен секретар на РЗС Тодор Великов .
Един от въпросите, които РЗС са подготвили е свързан с това дали на вицепремиера му е известно, че бившата резиденция „Банкя“ е ограбена от служители на ДАНС, както със знанието на ръководството е изнесено всичко ценно.По думите им от там са откраднати 50 цветни телевизора, 50 маслени радиатора, 50 климатици, стотици легла, маси – мебели, тренажори от фитнеса, две нови коли, а от 30 – те къщи на Масако Оя са свалени дори и тухлите и дограмата и в момента е останало само скелето. От РЗС твърдят, че става въпрос за държавно имущество на стойност от няколко милиона лева. Те питат вицепремиера Цветанов дали възнамерява да възложи проверка и да накаже виновните, като ангажира и имуществената им отговорност.
От РЗС заявиха, че подготвят операция „Мозъка“ – какво ДАНС знае за вицепремиера Цветан Цветанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *