Рио 2012: Време е бизнесът да спаси света

Там обаче се изгражда един от най-големите вятърни паркове в света, и това са само част от средства, които интернет гигантът влага във възобновяеми енергийни източници и чиито общ размер през последните две години достигна 915 млн. долара.
И Google въобще не е сам. От другата страна на света производителят на конструктори Lego инвестира 3 млрд. датски крони /500 млн. долара/ във вятърен парк край бреговете на Германия.
Шведската IKEA вече има колекция на вятърни паркове, разположени в Шотландия, Франция и Германия.
„Ние нямаме желание да се превърнем в енергиен оператор“, коментира Рик Нийдам, който ръководи проекта на Google. Това не е цел и на Lego или IKEA. Но и трите компании се опитват да насърчат производството и потреблението на „зелена“ електроенергия.
В момента в света се случва нещо различно и ново. Една малка, но важна група от дружества, приемат стратегии, изискващи големи зелени разходи, които променят начина на работа на целия бизнес.
Тази версия на екологично устойчива корпоративна политика може да се окаже само по себе си неустойчива. Според мнозина става въпрос за чист PR. С други думи – „greenwash, терминът, с който се означават опитите за реабилитиране на корпоративни злодеяния с екологични лозунги и инвестиции.
Разбира се, някои компании правят точно това. Но при повечето става въпрос за изцяло нова маркетингова стратегия.
Потребителите, които са все по-отзивчиви към проблемите на околната среда, позволяват на бизнеса да се ангажира сериозно с устойчивото развитие и екологията. Вероятно светът се намира на прага на коренна промяна на корпоративното поведение, тъй като все повече компании се сблъскват със сериозни проблеми, свързани с увеличаващото се население и ограничените ресурси.
Обръщането на фокуса от политическите към корпоративните мерки ще бъде и основното послание на конференцията в бразилския град Рио де Жанейро, която ще се проведе по-късно този месец. На нея повече от 100 световни лидери ще търсят начини за устойчиво развитие, под егидата на ООН.
Бизнес лидерите ще играят далеч по-голяма роля на тази, отколкото на предишните срещи. Много дружества сега са основни източници на кампании за изработване на инициативи за ограничаване на екологичните проблеми.
В същото време политиците все така не успяват да достигнат до единна позиция за глобални мерки за устойчиво развитие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *