Рискът от тежки пътни злополуки нараства през пролетните месеци

Тревожно висок е процентът на пътнотранспортнитe произшествия поради управление без правоспособност и по вина на млади водачи с малък стаж, съобщават от пресцентъра на МВР.
Със затоплянето на времето значително нараства интензивността на движението, в него се включват и много превозни средства, чиито собственици не са ги управлявали през зимата и са загубили до голяма степен навиците си за шофиране.
На пътя излизат масово мотоциклетисти, мотопедисти (много от тях без правоспособност, с нерегистрирани и неизправни МПС), велосипедисти и деца, които играят на улицата.
След зимата по цялата пътна и улична мрежа има множество наравности и дупки, пропаднали банкети, заличена хоризонтална маркировка, кал и пясък върху пътните настилки, свлачища от камъни по пътищата в планинските дефилета.
Същевременно през пролетта често се наблюдават бързи промени на пътните и метеорологичните условия, чести са преваляванията от дъжд, а в планинските райони– и от сняг. Появяват се осезателно последиците от т.нар. пролетна умора – отпадналост, отслабено внимание и понижена острота на реакциите, често зад волана сядат млади водачи с минимален опит, които са се въздържали да шофират през зимата.
Анализът на злополуките показва следните характерни особености: зачестяват тежките пътни инциденти от вида ”самостоятелно напускане на платното” с последващи удари в дървета, стълбове, преобръщане извън платното; навлизане на завои в лентата за насрещно движение и челни удари с насрещни превозни средства; отнемане на предимство на кръстовища; блъскане на пешеходци във вечерните часове.
Най-честата причина за тези пътни инциденти е загубата на контрол над автомобила при шофиране с високи скорости на хлъзгави настилки.
Тежките катастрофи в късните вечерни часове се дължат предимно на употреба на алкохол.
Отново данните сочат, че процентът на произшествията поради управление без правоспособност и по вина на млади водачи с малък стаж е тревожно висок. Голяма част от пострадалите пътници на задните седалки не са ползвали предпазни колани.
Затова пътната полиция препоръчва:
–шофирайте със скорост в рамките на разрешената, в населените и оживени райони намалете максимално – не забравяйте опасността да блъснете играещи на пътя деца, велосипедисти, възрастни пешеходци, неправоспособни водачис мотопеди и скутери;
– намалявайте скоростта при навлизане в участъци с неравности и дупки;
– ако чувствате отпадналост и сънливост, не сядайте зад волана;
– осигурете контрол на играещите навън деца;
– не допускайте опитите на неправоспособни, включително малолетни и непълнолетни, да управляват мотопеди, мотоциклети и автомобили (за което при необходимост търсете съдействие от полицията чрез тел. 166);
– пресичайте всякакви опити на употребили алкохол да седнат зад волана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *