„Риск инженеринг” завладява „Заводски строежи-Козлодуй”

Лидерът в енергийния сектор „Риск Инженеринг“ АД, свързан с бизнесмена Богомил Манчев, е подготвил търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери на „Заводски строежи – Козлодуй“ АД, съобщава „Банкер“.

Към момента компанията за инженерингови и консултантски услуги притежава пряко 49,90% и още 46,45% (непряко) от гласовете в общото събрание на строителното предприятие. По силата на споразумение за обща политика в управлението на фирмата от Козлодуй, „Веспер Аркс“ АД и „Риск Инженеринг“ контролират общо 96.35% от всички обикновени поименни акции. Търговият предложител ще изкупи книжата на останалите акционери в „Заводски строежи -Козлодуй“ при цена от по 2,51 лв. за един брой. Последните сделки с тези книжа са били при 2,50 лева.

Членовете на съвета на директорите: Богомил Манчев – председател на борда и изпълнителен член, Марин Костов -заместник-председател, и Владимир Николов, не притежават акции от дружеството, което управляват.

„Заводски строежи -Козлодуй“ е специализирано в проектиране, изпълнение и ремонт на жилищни, промишлени и други сгради и на строителни съоръжения, фирмата е участвала в изграждане на шестте енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“, а след въвеждането в експлоатация и на последния тя пренасочва усилията си и разширява обхвата на извършваните дейности.

Търговият предложител не възнамерява, поне за момента, да преобразува или да прекратява „Заводски строежи – Козлодуй“. Плановете за близките години са предприятието да бъде финансово стабилизирано и да излезе на печалба. Бизнес стратегията му предвижда преориентиране на дейността му към строителството, подплатено с пари от еврофондовете – инфраструктурни обекти, ремонти и други.

За реализиране на тези планове мажоритарните собственици подготвят и промени в съвета на директорите на „Заводски строежи – Козлодуй“. Политиката по разпределение на дивиденти ще бъде съобразена с постигнатите резултати, с финансовото състояние и с необходимостта от оборотен капитал за дейността на двете компании.

Чрез придобиването на „Заводски строежи -Козлодуй“ търговият предложител възнамерява да допълни своя бизнес, но и да запази дъщерното предприятие като самостоятелно, но дейността му ще обслужва стратегията на компанията майка. Заедно с това тя ще разширява присъствието му на българския пазар в специфичните сфери на неговата дейност. Към края на миналата година „Заводски строежи – Козлодуй“ увеличава с над една трета нетните приходи от продажби на продукция, но въпреки това отново е на загуба. Тя обаче намалява двойно – до 183 хил. лева.

Комисията за финансов надзор все още не е изказала мнение за проекта на търговото* предложение.

„Веспер Аркс“ АД – София се занимава с придобиване, строителство, отдаване под наем и продажба на недвижимости и права върху тях и други. Дружеството е с капитал 100 хил. лв., разпределен в 1000 обикновени акции от единствен клас с поминал 100 лв. всяка една. „Хърсев“ Ко. КДА (50% притежание на Емил Хърсев, 30% на „Инварт“ АД u по 10% на Даниела Лазарова и Златин Сърьстов) контролира 99% от книжата с право на глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *