Роботи спуснаха 100-тонен купол да изпомпа нефта в Мексиканския залив

„Бритиш петролиъм“ спусна на дъното на Мексиканския залив 100-тонен купол, който да затвори повредената при взрива на петролната платформа тръба и да спре изтичането на петрол. Куполът достигна дълбочина от 1,5 км и подводни роботи коригират положението му, така че да покрие тръбата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Компанията „Бритиш петролиъм“ се надява, че спускането на купола рязко ще намали теча, предизвикал най-големия от петролните течове, които създадоха екологична криза след потъването на платформата „Дийпуотър хърайзън“.

Чрез контейнера и прикачената към него тръба ще може да се изпомпват към специален танкер до 85% от нефта, бликащ от повредения сондаж. Ако монтажът на купола, който е от стомана и бетон, мине успешно, изпомпването ще може да започне още през следващите дни.

Спускането беше прекъснато за кратко, поради опасност от експлозия заради изтичащия от дъното природен газ. Операцията е първа по рода си и ако се окаже успешна, екипи на „Бритиш петролиъм“ ще трябва да прикрепят към контейнера допълнителен сегмент и тръби, за да изпомпат петрола и да го натоварят на шлепове.

Американските власти потвърдиха днес, че части от петролното петно са достигнали остров Фпиймейсън, в южния край на островите Шандельор, близо до Луизиана и вече нанясят щети – намерени бяха птици, покрити с петрол.
Около 5000 барела нефт извират от два теча всеки ден, като създават опасност от безпрецедентна екологична катастрофа. Правителството на САЩ реагира с пълна сила, увери министърката на вътрешната сигурност Джанет Наполитано. ,

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *