Роботи ще заменят служители в банките

Замяната на банкови служители с роботи ще започне много скоро. Процесът за намаляване на хора с нови технологии вече започна. След HSBC и Lloyds германската Deutsche Bank също е готова за революция, както се изрази нейният главен изпълнителен директор Джон Крайън.

Въпреки че все още липсва реално попълнение на умните машини, но процесът стартира. Първа беше британската HSBC, която затвори 27% от своите клонове, тъй като повечето от типичните банкови операции се извършват дистанционно и по интернет. Следващата беше Lloyds, която съкрати 14% от своите клонове. Работата на съкратените служители се извършва от съвременни мобилни приложения и автоматизирани облачни услуги.

По думите на Джон Крайън, първият етап в Deutsche Bank ще започне със замяната на служители с роботи. „Значителна част от банковите служители вършат механична рутинна работа и пресмятат парични суми, лихви и други подобни – нещо, с което отлично се справя съвременна компютърна система с изкуствен интелект“, уточнява Крайън пред телевизия ARD. Според него, уволненията са неизбежни, но ще бъдат от полза за всички.

Ръководителят на Deutsche Bank обеща да замени с роботи значителна част от персонала на банката. Той не съобщи, колко точно хора ще си отидат но предупреди, че ще бъдат много. Към днешен ден в най-голямата германска банка работят над 100 000 души.

„Трябва да променим подхода при подбора на служителите и персонала изобщо. И трябва добре да си помислим, с какво служителите трябва да се занимават през работно време“, посочи Крайън. Той е убеден, че банковите служителите трябва да бъдат обучавани наново за нова, по-интересна и творческа работа.

От разпространен неотдавна анализ на Citigroup става ясно, че 30% от всички дейности и функции на банковите чиновници могат да бъдат автоматизирани.

 

 

 

 

financebg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *