Роботи ще ремонтират британските пътища

Университетът на Лийдс получи финансиране в размер на 4,2 млн. британски лири, за да създаде роботи, които могат самостоятелно да ремонтират пътищата в Обединеното кралство.

Проектът предвижда конструиране на роботи за три типа задачи. На първо място, това ще бъдатдронове, способни да работят на високо – например да сменят лампи на стълбовете за улично осветление.

Роботите от вторатакатегорияще могатбез помощта на оператор да инспектират качеството на пътното покритие, както и да извършват ремонтни работи. Накрая, предвиждат се роботи, способни да контролират нормалната работа на градските системи заводоснабдяване и отопление, както и канализацията.

още по темата

Машина за 1 млн. лири ще следи пътищата в UK
Великобритания става тестов полигон за роботи
ЕС обмисля правна рамка за роботите

По план, Лийдс трябва да стане първият град в света, в който ремонтите на пътищата няма да се отразяват на живота на неговите жители, отбелязва проф. Фил Пърнел от университета.

Предстои създаване на градска инфраструктура, която ще се обслужва напълно от роботи, в резултат на което гледки като разкопаните пътища за ремонт на тръбите ще останат вминалото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *