Роджърс: Продавайте всичко американско и избягвайте Русия и Индия

Продавайте дяловете си в американски инвестиционни банки, участието си в строителни или ипотечни компании в САЩ и закривайте доларовите си позиции, избягвайте Индия и Русия и смело залагайте на Китай и на стоковите борси.Това е съветът на инвестиционния гуру Джим Роджърс, отправен на конференция на хедж фондове в Лондон.

Ройтерс разказва, че Роджърс е скъсил още преди година позициите си в американски инвестиционни банки, но не разкрива колко голямо е било участието му там. Събитията от последните месеци по-скоро показват, че той е бил прав, пише в. „Дневник“.

Проблемите с рисковите ипотеки в Америка доведоха до глобална кредитна криза, ударила приходите на банките през третото тримесечие. „Знае ли някой изобщо колко зле са балансите на банките в момента?“, попита той колегите си.

„Едно от малкото места на големи крайности, които виждам в света, е Уолстрийт. 29-годишни хлапета правят 1 милион. И си мислят, че това е нормално… Ще видите как тези крайности ще бъдат пометени“, каза Роджърс.

Той даде за пример банката „Мерил Линч“, която миналата седмица съобщи за най-голямата си загуба в тримесечие за цялата си история. Заради лоши инвестиции и рискови ипотеки тя загуби 8.4 млрд. долара. Вчера главният изпълнителен директор бе уволнен, а под натиск да си тръгне е и главният финансов директор.

„Свих до край участието си в жилищния сектор на САЩ преди три години. Сривът тепърва ще продължава. Големите балони не се пукват за няколко месеца, това отнема години“, обясни Роджърс и допълни, че доларът ще понесе всички последици от американските ексцесии.

„Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца.“

Разхлабването на монетарните условия не е решението на този проблем и председателят на американския Федерален резерв Бен Бърнанки прави „ужасни грешки“, продължава Роджърс.

„Америка му даде печатна машина и Бог знае колко бързо ще я завъртят, когато проблемите станат сериозни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *