Родни учени в чужбина: Недалновидни управници затриват науката!

Катастрофалното състояние на българската наука е затвърдено в бюджета на държавата за 2011 г. – казва се в отворено писмо до българските институции, изпратено от група български учени в чужбина. Те критикуват „недалновидните действия на някои министри“ и настояват средствата за наука и образование приоритетно да се увеличават, за да могат постепенно да достигнат средноевропейското ниво.

Във време на криза трябва да се пести от военни разходи и администрация, не от образование и наука – пише в писмото, подписано от 203 души от научни институции от цял свят. Докато в повечето страни на ЕС средствата за наука и образование бяха относително увеличени, у нас през 2010 г. тези средства бяха драстично орязани.
Заплатите в БАН, които и така са под средните за страната, са намалени с 20-40%. Замразено е финансирането от Фонда за научни изследвания, блокирани са и част от собствените приходи на СУ и БАН по други, включително международни проекти – изреждат българските учени в чужбина. „Стигна се дотам, учените сами да финансират с оскъдните си заплати част от разходите за осъществяване на научната си дейност“, твърдят те.
В резултат от тази безотговорна политика научната общност в България е „обезкървена“, стотици авторитетни учени и млади хора, желаещи да се занимават с научни изследвания, са напуснали страната. Днес относителният брой на учените у нас e 2 – 3 пъти по-малък, в сравнение със средния за ЕС.
Управляващи не разбират и недооценяват стратегическото място на науката, твърдят учените. Това се потвърждава от факта, че при присъединяването на страната към ЕС не е предвиден нито цент за научни изследвания от европейските фондове, докато съседна Румъния е договорила за това почти един милиард евро. А относителният дял на средствата за наука в държавния бюджет с годините непрекъснато намалява.
Лекарството според българските учени в чужбина е да се назначават млади хора на мястото на пенсионираните научни сътрудници. Да се „отсее плявата от зърното“, като се извърши международна атестация на университетите в България. Да се финансират приоритетно катедри, факултети, университети, водещи както в научните изследвания, така и по качеството на учебната работа. Да се създадат условия за връщането на български учени, работещи в чужбина.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *