Ройтерс: Някои гръцки банки няма да оцелеят

Дори и при сключване на споразумение между Гърция и кредиторите според вътрешни източници на Ройтерс се очакват сериозни катаклизми на банковия сектор на страната.

Няколко големи банки вероятно ще бъдат затворени и ще се слеят с по-силни банки, твърдят запознати със ситуацията източници. Накрая от четирите най-големи банки National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus и Alpha Bank ще останат само две. Според втори източник финансовите институции ще бъдат принудени да се слеят, а преструктурирането на бранша може да отнеме и повече време, предава Ройтерс.

Едно преструктуриране на бранша вероятно ще срещне силната опозиция на правителството в Атина, защото освен намаляването на разходите то е свързано и със съкращаване на работните места. Вътрешен източник казва, че ако бъде сключено споразумение за спасителна програма, планът за банките трябва да влезе незабавно в действие.

„Кипър може да е пример. Като част от програмата за реформа на островната държава една от двете най-големи банки там бе затворена“, казва източник на Ройтерс.

„Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките трябва да бъдат рестартирани. Кипър би могъл да е модел за подражание“, казва друг, според когото решителни действия ще са нужни след каквото и да е споразумение между Атина и еврозоната. „Когато разполагаш с нищожно малко време… трябва да преструктурираш незабавно.“

Четирите банки, след рекапитализирането си, на практика станаха държавни и въпросът се състои само в смяна на управлението, обяснява Ройтерс.

Преструктурирането би могло да започне с укрепване на капиталовата база на най-силните банки. След това плановете могат да бъдат разработени в детайли. Запитан за политическата опозиция, която ще срещнат подобни стъпки, един от вътрешните източници е заявил, че има интерес да има по-малко банки. „Но аз се чудя, дали това е полезно в краткосрочен план“. Високопоставен гръцки банкер е казал също, че по-малко на брой банки също означават и по-малко конкуренция.

Ако бъдат закрити банки, отговорността за това ще е на гръцките власти. Надзорът над процеса ще е в приоритетите на Европейската централна банка. Гръцкото финансово министерство засега не коментира публикацията, а ЕЦБ поясни, че наблюдава внимателно ситуацията в страната и е в постоянен контакт с гръцката централна банка.

Гръцките банки са в сериозна криза, тъй като заради опасенията за възможно излизане на Гърция от еврозоната клиентите започнаха да изпразват сметките си.

Правителството нареди на 29 юни на банките да затворят, след като се провалиха преговорите по международната помощ за Гърция,а на 30 юни изтече срокът на спасителната програма за страната. Действието на указа, който вече бе удължен веднъж, трябваше да приключи вчера, но бе удължен до 13 юли според решение, прието снощи от финансовото министерство на страната.

Дотогава остава в сила ограничението да се теглят само по 60 евро на ден от банкоматите. Новото министерско решение дава възможност на пенсионерите без банкови карти да теглят на гише по още 120 евро от своите пенсии. 120 евро ще могат да получават и безработните от съответната помощ, която им се полага, както и пенсионерите в чужбина.

Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели, цитирана от ТАСС. „Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с банкноти през всички дни дотогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани няма никакви проблеми, нито сега, нито ще има в бъдеще“, заяви Кацели.

Съобщението за удължаването на банковата ваканция не е изненадващо, след катопо-рано днес гръцкият заместник-министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви в интервю, че „отваряне на гръцките банки през тази седмица е технически невъзможно“. За да се отстранят проблемите, страната трябвало да постигне споразумение с кредиторите.

Късно в сряда Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *