Ройтерс: Русия предпазва ЕС от газова криза

Това се дължи основно на Русия, но опасността от увеличаване на неспокойството в Арабския свят носи със себе си риск от оттегляне на още от основните доставчици за Стария континент, предаде Ройтерс.
Двадесет и седемте държави-членки на ЕС внасят близо 2/3 от нужния им природен газ, като Франция и Испания са почти напълно зависими от чужди доставки. Италия внася близо 90% от газта си, която същевременно е най-уязвима от възникващите енергийни проблеми.
Русия е компенсирала около 2% от вноса на природен газ, след като Либия спря износа си в края на февруари. Припомняме, че именно Русия беше причината за най-голямата европейска енергийна криза до момента, когато през зимата на 2009 г. спря доставката на близо 1/5 от нужния за региона природен газ. Руският монополист „Газпром“ се възползва от възможността да увеличи доставките си за Европа, своя най-стар и лоялен клиент. Но дори и най-големият доставчик на природен газ, каквато е Русия, едва ли ще смогне на достави 50 милиарда кубика годишно, които Алжир доставя на Европа – повече от пет пъти над получаваното от Либия и близо 1/10 от нужното за Европа количество.
Поради страхът от срив в доставките, цената на барел петрол стигна рекордните 120$ на 24 февруари и до този момент се задържа на тези невиждани допреди икономическата криза стойности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *