Рокфелер продава имането си

Рокфелер продава имането си

Дейвид Рокфелер взриви света на търговете с произведения на изкуството. На 15 май от негово име „Сотбис“ ще предложи прочутата картина на Марк Ротко „Бял център (жълто, розово и бледо лилаво)“. Очаква се цената на платното да стигне поне $40 млн. Това ще е най-високата сума, давана за произведение на следвоенната живопис. Независимо от достигнатата цена, 91-годишният Рокфелер ще получи твърда сума за картината, чиято стойност се пази в тайна.

Предположенията са, че търгът за високото два метра платно ще бъде ожесточен и рекорден. Вече рядко се случва картина на Ротко да бъде излагана за купуване. Преди две години „Кристис“ продаде негова творба за $22,4 млн. Сред колекционерите работите на Ротко се харчат до $30 млн. Той е сред тримата най-продавани следвоенни автори наред с Анди Уорхол и Вилем де Кунинг.

Картината „Бял център (жълто, розово и бледо лилаво)“ е рисувана през 1950 г., възлова за творчеството на Ротко. Тя е купена за $10 000 десет години по-късно от Дейвид Рокфелер, който става меценат на родения в Латвия американски абстракционист. Предполага се, че парите от продажбата на картината ще отидат за Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк. Преди две години Рокфелер дари $100 млн. на културната институция. Него го свързват сантименти с музея. Майка му Аби Олдрич е основателка на сбирката през 1929 г.

Рокфелер казва за картината: „За мен тя е богатство и спомен, който запълва повече от 40 години от живота ми. Тя ми бе препоръчана от Дороти Милър, куратор на музея. Купих я с нежелание. Но скоро я гледах с трепет и й се възхищавах. Все пак аз не разбирам много от абстрактно изкуство.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *