Ролс-Ройс предупреждава срещу „твърд Брексит“

Ролс-Ройс е против политиката на „твърдия Брекзит“ и компанията е за „възможно най-малка промяна“ след него, което се сведе до минимум отрицателното влияние върху бизнеса при напускането на Европейския съюз.Мениджмънтът на голямата компания се обединява около позицията: „Колкото по-далеч от статуквото, толкова по-трудно ще бъде.“ Производителят на двигатели иска да продължи да може свободно да премества персонал и производства между Обединеното кралство и Европейския съюз. Също така и оставянето на митническия съюз и на единния пазар може да доведе докрай на свободното движение на труда и стоките. В неделя министърът на финансите Филип Хамънд повтори намерението си да се оттегли от двете структури.
Говорейки по време на авиошоуто в Париж, шефът на Ролс Ройс Уорън Ийст каза, че и други фирми ще бъдат засегнати от „твърдия“ Брекзит“. „Авиокосмическата индустрия е много взаимосвързана и има други предприятия от нея, които работят през границите между Обединеното кралство и ЕС. Всички тези други компании ще имат същите проблеми, които и при нас“, каза той.
Предупреждението на  Уорън Ийст идва от средата на онези бизнес лидери, които апелират в призивите си към правителството да търси мек Брекзит. Преговорите за отделянето на Обединеното кралство от ЕС официално започнаха в Брюксел в понеделник.
Джош Харди, заместник-генерален директор на CBI, заяви, че е „абсолютно ясно“, че поставянето на икономиката на първо място трябва да бъде приоритет на новото правителство.
Междувременно съвместен доклад на Националния институт за социално-икономически изследвания и Chartered Institute of Personnel and Development предупреди, че прекратяването на свободното движение на работници от ЕС би навредило на бизнеса и обществените услуги в Обединеното кралство, „освен ако имиграционните политики след Брекзит не вземат предвид необходимостта както от квалифициран, така и от неквалифициран труд от ЕС „.
Уорън Ийст също заяви, че напускането на ЕС би означавало, че Обединеното кралство вече не е част от Европейската агенция за авиационна безопасност, която регулира индустрията и сертифицира авиационните продукти. Този сценарий би бил сериозен проблем за компании като Ролс Ройс, чиито двигатели намират приложеиние в транспортните самолети. Въпреки това, той каза, че има вариант Обединеното кралство да стане асоцииран член на агенцията по същия начин като Швейцария или Норвегия.
Ролс-Ройс е вторият по големина производител на авиодвигатели след американската група General Electrics. Лошите финансови прогнози на компанията обаче бяха повлияни от други сфери на бизнеса й – производството на енергийни системи за петролните, газовите, морските и индустриални сектори. По отношение на въздухоплавателното си подразделение компанията в момента работи върху програма за намаляване на разходите, която ще наложи съкращения на 2 600 работни места, за да подобри рентабилността.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *