”Росатом”: Изпълнихме ви условията

От „Росатом“ се аргументират, че НЕК запазва 51% от контрола в съвместната компания; проектът е европейски – в него участват финландската компания Fortum и френската Altran Technologies. Те уточняват още и че е определена твърда цена на договора със ЗАО „Атомстройекспорт” – 6,298 млрд. евро.
По този начин „Атомстройекспорт” поема всички инфлационни рискове, като се има предвид, че строителството на централата ще продължи до 2017 г. Колкото до неуморно повтаряната теза за инфлационния индекс като ключов фактор за определяне на цената, уточняваме следното: българският бюджет няма да отдели никакви средства за продължаването на проекта.
По време на преговорите през ноември 2010 г. в София бе прието решение за използване на определени варианти за финансиране. Един от тях предвижда участието на НЕК в уставния капитал на проектната компания в рамките на 51% да представлява вече направените от нея разходи. Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години.
По този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК.
В същото време, до момента на регистриране на проектната компания „Атомстройекспорт” работи по проекта АЕЦ „Белене” в рамките на съществуващите документи, чийто срок изтича на 31 март 2011 г. Поредният двустранен документ – Анекс №12 към договора – по неизвестни причини все още не е подписан от българската страна. При неподписване на Анекс №12 „Атомстройекспорт” ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ „Белене” след 31 март 2011 г.
Продължаването на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ зависи от постигането на договорености по редица въпроси, най-важния, от които е въпросът за цената. Това се казва в съобщение на Националната електрическа компания (НЕК) във връзка с разпространеното по-рано днес прессъобщение на „Росатом“. В рамките на интензивните преговори с руската страна, очакваме от нея по-конструктивен подход, който да позволи сключването на Договор за инженеринг, доставка и строителство, уточняват още от НЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *