„Росатом“: От България не се иска нито евро повече за АЕЦ „Белене“

София /КРОСС/ „Росатом“ дава 60 години гаранция за АЕЦ „Белене“, съобщи директорът на компанията Сергей Кириенко на енергийна конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Според изчисленията на руската страна, първи блок на АЕЦ „Белене“ може да заработи през 2016 г., а вторият реактор през 2017 г. Според Кириенко, може да спечелим 2,5 млрд. евро от поръчки по строителството и оборудването на централата. Той допълни, че руската страна може да осигури гориво за централата, но България е свободна да избира гориво от други страни.
Говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков каза, че Русия е готова да инвестира в проекта. „Много пъти сме изразявали желанието си да инвестираме в проекта. Сигурни сме, че той ще е печеливш и за двете страни – България и Русия“, каза той. Новиков очаква преговорите за реализиране на проекта да приключат още днес. Вече има европейски инвеститори, към които Русия е готова да се присъедини. Най-спорен остава въпросът за ескалацията по цената на проекта, т.е. допълнителните инфлационни разходи, които възникват в работата по реализирането му. „Това е ключовият въпрос сега. Всеки изчислява тази ескалация по различен начин, използва различни методи“, каза Новиков. Говорителят на руския гигант подчерта, че проектът не изисква нито едно евро повече от българския бюджет. Допълнителните пари по проекта ще дойдат от консорциум на инвеститорите на бъдещата централа, обясни Новиков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *