„Роснефт“, „Газпром нефт“ и „Транснефт“ бяха включени в санкциите на ЕС

ЕС включва най-големите руски фирми, които се занимават с добив и доставка на фосилни горива в списъка на санкциите, съобщава агенция „Ройтерс“. Неназован дипломат съобщава, че на „Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“ ще бъде забранено да привличат инвестиции и да вземат заеми на европейските пазари.

Санкциите на ЕС обаче не се отнасят до газовия сектор и до руската държавна „Газпром“ – най-големият производител на природен газ в света – която доставя повече от 30% от синьото гориво, потребявано в Европа.

Новите санкции ще забраняват на руски фирми с оборот над 1 трилион рубли (приблизително 27 милиарда долара) да привличат средства от европейските пазари. Повече от половината от тези фирми се занимават с добив, продажба и транспорт на нефт и природен газ.

Ограниченията ще бъдат въведени стига до 16 часа днес някое от правителствата на страните членки на ЕС не им се противопостави и ще влязат в сила след полунощ. Списъкът на фирмите е одобрен от дипломати от всички 28 страни членки.

Пълният списък и подробности около новите санкции ще бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС най-късно във вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *