Ротарианци си спомниха с добро за АББ и поспориха за КТБ

Вчера в един от пловдивските ротариански клубове – „Пловдив“, бе представено второто издание на книгата „Банковите кризи и истината за Агробизнесбанк“. Двама от авторите – д-р ик. Петър Нейчев и Стефан Прончев, разказаха за дългия път на документалната част от произведението, започнала с основаването на пловдивската „Агробизнесбанк“, нейното развитие преди стартовия сигнал при масовия отстрел на българските частни банки в средата на 90-те години на миналия век , насилствената й ликвидация и последвалата многогодишна съдебна сага на собственици и ръководители, завършила очаквано с тяхното оневиняване.

Ротарианците – хора с различна професионална подготовка и опит, бяха единодушни в мнението си, че благодарение на „Агробизнесбанк“ в града под тепетата, макар и за кратък период, се реализираха доста благородни инициативи. Освен че вървеше ръка за ръка с пловдивския бизнес, банката чрез кредитирани от нея фирми или със силна нейна подкрепа участваше в развитието на нови проекти, разкриване на работни места, в трудни времена тя осигурявяше необходим ресурс на изпаднали в затруднения отрасли като военно-промишления комплекс.

Участниците в дискусията пожелаха в следващото издание /а защо пък да не стане предмет на друга книга/ да се разкаже подробно за мощната подкрепа на „Агробизнесбанк“ на българския национален отбор по футбол на Световното по футбол САЩ-94. Много от тях имат какво да прибавят в бъдещата уикикнига на тази тема и обещаха не само със спомен, но и с писалка в ръка да участват в нейното реализиране.

Кой повече или по-малко бе информиран за случващото се около Корпоративна търговска банка, но в по-голяма степен спорещите се съгласиха, че приситуацията в обществото и банковата система за тези 20 години между АББ и КТБ не са настъпили някакви положителни изменения и развитие. Общото е, че и двете банки за били умишлено ликвидирани в интерес на определени политически и икономически интереси.

Разбира се, както се полага в такива случаи, имаше пожелания за нови срещи и с нови книги, както и автографи от авторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *