Рубини: Намираме се в началото на нов кредитен балон

Нуриел Рубини заяви пред Fox Business Network, че светът се намира в началото на нов кредитен балон.

„Не сме на ръба на колапса, но можем да стигнем до там“, предупреди известният икономист, носител на Нобелова награда.

Според Рубини, Федералният резерв на САЩ ще запази основния си лихвен процент нисък, дори след като започне повишаването му от настоящото нулево ниво, където ставката се намира през последните 5 години.

Процесът на нормализиране на паричната политика ще бъде бавен, като Фед ще държи кранчето отворено, давайки подкрепа на икономиката. Това обаче, според Рубини ще доведе до рискови практики на кредитиране и надуване на пазарен балон.

Икономистът подкрепя прогнозата си с факта, че множество фактори, които бяха в основата на последната финансова криза, в момента отново са налице.

Сред тях са увеличаващите се продажби на нискокачествени облигации, дълг без силни защити за облигационерите и други рискови финансови инструменти с фиксирана доходност.

„Всички рискови неща, които се случваха през 2006 г. и 2007 г. се завръщат отново на същото ниво, ако не и в по-голяма степен. Така че ние сме в началото на кредитен балон, но само в началото,“ смята Рубини.

Той посочва, че рискът от спукване на балона ще стане неизбежен ако настоящите тенденции продължат през следващите една година или две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *