Рубини: Разпадане на Еврозоната до две години

Университетският преподавател Нуриел Рубини заяви, че никога не е бил по–голям песимист по отношение на бъдещето на Еврозоната, посочвайки Испания като бъдеща заплаха за единността на региона, съобщава Bloomberg.

До две години може да станем свидетели на разпада на единния монетарен съюз в Европа, заяви в интервю на радио Bloomberg Рубини от Давос, където днес се открива Световния икономически форум. Налице е нарастващ риск.

Изразената загриженост на Рубини контрастира на възгледите на президента на Европейската централна банка Жан – Клод Трише, който определи като абсурд възможността еврозоната да се разпадне. Спекулациите около въпроса се увеличиха на финансовите пазари в момент, когато Гърция се опитва да намали най – големия бюджетен дефицит на континента, а страни като Испания и Ирландия са изправени пред задаващи се бюджетни ограничения.

Очертава се раздвоение на Еврозоната на силен център и слаба периферия, което в крайна сметка може да изключи някои държави от монетарния съюз, заяви Рубини, който предсказа настоящата финансова криза година преди да се случи, отбелязва Bloomberg. Това е първият тест на блока с единна валута.

Икономики като Испания и Гърция са застрашени от фискален дисбаланс и намаляване на конкурентоспособността, смята Рубини. Членството в Еврозоната означава, че те не могат повече да обезценяват единната валута, проправяйки си път през рецесията, отбелязва още професорът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *