Рубини: Bitcoin е по-зле от таблица в Excel

Рубини: Bitcoin е по-зле от таблица в Excel.Известният икономист Нуриел Рубини остро критикува криптовалутите като концепция и реализация. Той беше на изслушване в една от комисиите на американския Сенат, където засипа от критики виртуалните пари и блокчейн технологията, съобщава онлайн изданието CCN.

Резултат с изображение за биткойн

Рубини е един от най-ранните и активни критици на тези технологии. Той изобщо не вижда положителни неща в тях.

„Време е да сложим край на манията. Bitcoin е бавен, енергийно неефективен динозавър, който никога няма да може да обработи транзакциите бързо или евтино колкото таблица в Excel“, казва Рубини.

Според икономиста, всичко свързано с криптовалутите е някаква форма на измама. „Така наречените stable coins (криптовалути, чиято стойност е обвързана с реална валута) са най-голямата измама“, казва още Рубини. Те твърдят, че зависят от долара например, но не дават да бъдат проверени и одитирани, казва Рубини,информира econ.bg.

Той критикува и ICO процедурите. Чрез тях всяка компания може да издава виртуални токени, които всеки може да купи. По този начин компанията се финансира, а купувачите стават инвеститори с надеждата един ден тези токени да са още по-скъпи, ако компанията е успешна. Според Рубини „това е по-зле от Флинстоунс и ни връща в каменната ера“.

Рубини дава за пример и огромната загуба на стойност на цените на криптовалутите. „Загуба от 70% на Bitcoin изглежда като „добра“ сделка в сравнение с алтернативните валути, които загубиха 95% спрямо пиковите си стойности“, казва още Рубини.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *