Рублата се насочва към най-дългата губеща серия от три месеца

Рублата е на път да запише най-дългата си губеща серия от над три месеца, след като петролът продължава да поевтинява, предизвиквайки опасения, че понижаващата се цена на суровината и санкциите върху вноса на турски храни ще ускорят инфлацията, съобщава „Блумбърг“.

Руската валута отслабна с 0,7% спрямо долара до 67,061 в ранния следобед в Москва, поевтинявайки за шести пореден ден, след като цената на петрола сорт Брент се понижи на пазара в Лондон преди срещата на ОПЕК.

Поевтиняването валутата с 18% през това тримесечие накара трейдърите на деривати да намалят залозите, че централната банка ще понижи лихвените проценти на следващата си среща на 11 декември. Руската забрана на турски храни, като отмъщение за свалянето на руския изтребител над Русия, може да доведе до най-бързото поскъпване на цените в страната от 13 години.

„Санкциите, наложени върху турските храни, може да поддържат инфлацията в Русия на по-високи нива за по-дълго време в сравнение с очакванията. Ако това наистина се случи, това ще спре централната банка от възстановяване на цикъла на облекчаване и ще удължи рецесията, което ще се отрази отрицателно на рублата“, заяви Пьотр Матис, стратег за валутите на развиващите се пазари в Rabobank в Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *